Logo

Health Care

Zwemles en waterwratjes, een beruchte combinatie

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com.

Zit jouw kind op zwemles? Grote kans dat hij of zij last krijgt van waterwratjes. De periode van zwemlessen is hier namelijk berucht om! Waarom is dit zo? En wat doe je ertegen?

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes kunnen op het hele lichaam voorkomen. Ze zien eruit als huidkleurige bultjes met in het midden een deukje of geelwitte verkleuring. In de wratjes zit vocht. Dit vocht bevat het virus dat de waterwratjes veroorzaakt.

Waarom zwemles?

Bijna elk kind krijgt een keer met waterwratjes te maken, maar de periode van zwemles is berucht vanwege het huidcontact. Ga maar na: alle kinderen zij aan zij op de zwembadrand… En naast door huid-huid contact, kan het virus ook worden overgedragen door contact met besmette voorwerpen zoals speelgoed of handdoeken.

Waterwratjes en eczeem

Het ene kind heeft twee kleine wratjes die na een week weer zijn verdwenen, het

andere kind heeft er tientallen. Typisch is dat waterwratjes vaker voorkomen bij kinderen met eczeem. Dus heeft je kind eczeem én waterwratjes, dan verklaart dit een hele hoop.

Als volwassene kan je ze trouwens ook nog krijgen! Wel is het zo dat veel volwassenen als kind al waterwratjes hebben gehad en er dus weerstand voor hebben opgebouwd. Toch kunnen volwassenen soms door kinderen besmet worden.

Moet je ze behandelen?

 Waterwratjes gaan gelukkig altijd vanzelf weer weg, maar dat kan bij sommige kinderen wel één tot twee jaar duren. Soms zie je dat er – voor het verdwijnen – eerst wat roodheid en schilfering rond een wratje ontstaat.

Ik adviseer om niets te doen aan die wratjes. Kinderen hebben er eigenlijk ook weinig last van doorgaans. En, wanneer je ze actief behandelt, bestaat er een kans op littekens. En ook biedt het weghalen geen garantie dat de waterwratjes écht wegblijven. Gewoon even afwachten dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *