Logo

Health Care

Verstoorde huidbarrière… Wat is het en hoe los je het op?

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com.

Is jouw huid regelmatig ruw, rood en geïrriteerd? Kan zijn dat je een verstoorde huidbarrière hebt. Je huid staat dan bij wijze van spreken open: vocht vliegt eruit en de kans bestaat dat allerlei stoffen je huid binnendringen. Een goede huidverzorging is essentieel!

Huidbarrière?
De huidbarrière wordt gevormd door de bovenste laag van je huid, de opperhuid. Dit kan je vergelijken met een bakstenen muur: je cellen vormen de bakstenen, je huidvetten het cement.

En de vergelijking gaat verder. Want zoals de muur van een huis bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf – regen, wind, kou en warmte –, beschermt je huidbarrière je tegen invloeden zoals irriterende stoffen en allergenen. Tegelijkertijd zorgt je huidbarrière ervoor dat het vocht in je huid niet naar buiten kan, dus niet kan verdampen.

Boosdoeners
Eczeem, te veel zon, te lang en te heet douchen en de verkeerde huidverzorgingsproducten… Ze kunnen een gezonde huidbarrière verstoren. Je huid die anders zacht en soepel aanvoelt, wordt dan droog en kan gaan jeuken.

Eczeem
Als je eczeem hebt, is je huidbarrière niet goed aangelegd. Je huid is niet goed in staat vocht vast te houden, waardoor je altijd een droge huid hebt. Ook kunnen er stofjes makkelijker de huid binnendringen. Deze stofjes, zoals allergenen, kunnen zorgen voor ontstekingsreacties in de huid. Om de huidbarrière weer in goede conditie te krijgen is het enorm belangrijk om de huid goed te verzorgen met een vette neutrale zalf. Soms is dat voldoende, maar wanneer er ook sprake is van rode schilferende plekken, is het vaak nodig om een medicijn te gebruiken. Je huisarts of je dermatoloog kan je hierin adviseren.

Zon
Wat weinig mensen weten is dat zon ook invloed heeft op de huidbarrière. Een goede zonbescherming is daarom erg belangrijk. Draag een pet of hoed, bedekkende kleding en smeer je natuurlijk regelmatig in met een goede zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Eerder legde ik het verschil uit tussen factor 30 en factor 50. En mocht je huid na een dagje zon toch wat trekkerig aanvoelen, dan kun je mijn Aftersun gebruiken. Deze heb ik speciaal ontwikkeld voor herstel van de huidbarrière na blootstelling aan de zon.

Warme douche
Om op die douche in te gaan; een warme douche is heerlijk, maar funest voor je huid. Na de douche verdampt vocht namelijk vanuit de huid. En gebruik je ook nog eens een schuimende douchegel, dan heeft je huidbarrière het helemaal zwaar te verduren. Want zeep bevattende producten hebben een ontvettende werking.
Tijdens het douchen of badderen met zeep, verdwijnen er met het water dus ook huidvetten in het doucheputje! Wanneer er te weinig van deze huidvetten – lipiden – aanwezig zijn in de huid, kan de huid onvoldoende vocht vasthouden en droogt het uit.

Advies
Mijn advies is daarom om niet te lang, te vaak en te warm te douchen. Ook is het goed om die douchegel of -foam te vervangen door een doucheproduct op oliebasis. Zo wordt je huid meteen beschermd tegen het verdampen van vocht. En als laatste: dep na een douche of bad je huid rustig droog – niet boenen.

Het zijn slechts een paar tips, maar ik weet zeker dat ze jouw huidbarrière helpen herstellen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *