Logo

Q&A

The Mom Talks with… Marieke & Jasmine founders Junior & Junior

Wat als je brildragende kids hebt en geen leuke bril kan vinden?! Dan breng je toch zelf een te gek brillenmerk speciaal voor kids op de markt! Dit deden Jasmine en Marieke, de leading ladies achter het merk Junior & Junior. Hoe is het merk ontstaan? Hoe is het om als vriendinnen te ondernemen? Wat zijn DE brillentrends?

 2 moms aan het roer van een kinderbrillenmerk. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Onze dochters, Valerie & Kate, waren vanaf kleins af aan vriendinnetjes op de crèche. Zo leerden wij elkaar steeds beter kennen. We zijn allebei lekker ambitieus en tijdens een borrel kwam vaak het idee naar boven “moeten wij niet samen een business opzetten?”

Hoe zag dit proces eruit? 

Jasmine:
Ik heb 3 kinderen, waarvan 2 met een bril. Wanneer ik voor de zoveelste keer weer naar Amsterdam reed naar die ene mooie kinderbrillenwinkel en voor een paar brillen €1000 mocht aftikken, dacht ik; Kan dit niet anders??

Ik ben in de kinderbrillenwereld gedoken en zag dat er eigenlijk weinig was veranderd ten opzichte  van vroeger. Weinig aandacht voor kinderbrillen in de meeste optiekwinkels, toffe monturen zijn lastig te vinden. En als je er wel een vindt, dan betaal je de hoofdprijs.

Ik sprak af met Marieke om mijn idee tegen haar aan te houden en zij ging vrijwel direct “aan”. Zelf is Marieke ook al van jongs af aan brildragend en weet hoe “uncool” een bril kan voelen. We zijn toen samen aan de slag gegaan en kwamen er steeds meer achter dat de kinderbrillenmarkt letterlijk een ondergeschoven kindje was.

Wij zijn heel complementair aan elkaar, wat ons een gouden team maakt.

Door mijn jarenlange internationale ervaring in retail heb ik zowel de sourcing-kant als de sales en marketing-kant uitgebreid leren kennen. Met veel ervaring door het werken voor grote merken als Jamie Oliver, Disney en retailers als Albert Heijn kon ik al mijn kennis gebruiken om Junior & Junior op de kaart te zetten.

Marieke:
Ik werkte destijds al jaren als freelance digital designer in de reclame. Na een aantal maanden samen te werken aan ons plan, besloot ik helemaal te stoppen met mijn klussen bij de grote bureaus. We gingen beiden full-time aan de slag voor Junior & Junior.

Ik pakte het stuk creatie op. Ik dook in de wereld van brillendesign en heb uiteindelijk de gehele collectie zelf ontworpen. Plus natuurlijk de website, hele huisstijl, advertising en packaging, aangezien dat is wat ik 14 jaar deed voor grote merken.

We hadden na veel (markt)onderzoek, een geweldig pitchdeck staan. Klaar om alle investeerders te overtuigen, kwam Corona. Dat was best een lastige periode, om via een scherm je pitch te houden.

Maar Corona bleek juist ons geluk; één van de geïnteresseerde investeerders (iemand uit de brillen- business) werd razend enthousiast over ons idee juist in deze tijd. De online verkoop in algemeenheid is enorm toegenomen. Onder andere hierdoor blijkt het Online aanbieden van kinderbrillen een gat in de markt bleek. Het bestaat nog niet in Nederland/Europa.

We hebben 2 jaar gewerkt snoeihard om alles uit te werken, de beste partijen te vinden en begin 2021 ging Junior & Junior dan eindelijk live!

Wat maakt Junior & Junior uniek?

Marieke:
De brillen zijn allereerst 100% ontworpen voor kinderen. Dat wil zeggen, hoogwaardige materialen die tegen een stootje kunnen. Daarnaast zijn de brillen qua design veel hipper dan wat je vindt in de lokale optiekzaken. Het aanbod ligt hier vaak te verstoffen omdat het een relatief kleine markt is. Wij hebben veel hogere omloopsnelheid omdat onze klanten uit het hele land komen. Ook hebben wij speciaal ontwikkelde “oortips” op alle brillen. Deze zijn gemaakt van superzacht silicone materiaal met buigbaar titanium aan de binnenkant. Dit zit comfy, ziet er fun uit (af te wisselen in allemaal kleurtjes) en ouders kunnen de bril dus heel easy zelf afstellen. Geen opticien nodig.

Jasmine:
Kinderogen worden altijd gemeten door een oogspecialist (orthoptist of oogarts), omdat ze nog groeien en sterk accommoderen is een opticien hiervoor niet opgeleid. Hierdoor hebben ouders het recept in handen en kunnen ze daarna overal een bril uitzoeken/kopen.

Wij bieden een “Try Me Box” aan, welke heel makkelijk online te vullen is met 4 brillen. Deze wordt binnen 1 dag opgestuurd. Op die manier kun je dus rustig passen. Ik spreek uit ervaring, in een winkel passen met kids geeft echt de nodige stress. Je wilt bijvoorbeeld ook de mening weten van je partner. Nu kunnen de kids er lekker thuis mee rondrennen, showen aan hun vriendjes of ophouden met een potje kaarten. Je mag de box 5 dagen thuis houden. Wij krijgen ontzettend veel positieve reacties van onze klanten!

Wat ons hierdoor uniek maakt, is dat we voor iedereen en overal bereikbaar zijn. Je moet maar net geluk hebben dat je een leuke kinderbrillenwinkel in de buurt hebt. Doordat wij alles online aanbieden, zijn we voor heel Nederland bereikbaar. We krijgen inmiddels orders uit het hele land.

Last but not least, de prijs. Omdat wij online direct aan de consument verkopen en zelf de monturen maken, halen wij veel stappen weg uit het proces. Wij kunnen hierdoor deze mooie, sterke monturen met hoogwaardige glazen aanbieden voor een scherpe prijs.

Hebben jullie eigen kids een vinger in de pap binnen het bedrijf?

Jasmine:
Haha, nou ze hebben wel een heerlijke ongezouten mening. Dus we kunnen alle brillen op hun snoetjes passen/testen.

Hoe combineren jullie het ondernemen met jullie gezin?

Jasmine:
Het is wel redelijk “alle ballen hooghouden”. Ik heb 3 kids, de jongste is 2, de middelste 6 en de oudste 8. Ik werk 5 dagen, maar 2 middagen ben ik lekker met de kids. Met opvang, oppasjes en hulp van opa’s & oma’s komen we een heel eind!

Marieke:
Onze kinderen zijn al wat ouder, de jongste is 8, dus voor mij is het iets makkelijker te regelen.

Ik werk 5 dagen, maar de woensdagmiddag ben ik vrij, want we vinden het ook belangrijk om er thuis te kunnen zijn. Plus, ik heb de mazzel dat mijn man net zijn bedrijf heeft verkocht en mij nu “het podium” geeft om volle bak voor Junior & junior te gaan. Dat is echt heel fijn en luxe.

Is jullie vriendschap veranderd sinds jullie samen ondernemen?

Jasmine:
We zijn een getrouwd stel ondertussen ;-). Nee hoor, we zijn allebei redelijk van het type “one of the guys”. Ook omdat we zo complementair zijn aan elkaar, werkt het heel fijn samen. We zien en spreken elkaar echt iedere dag. In het weekend proberen we elkaar met rust te laten, maar zelfs dan, door ons enthousiasme, appen we nog superveel met elkaar. Ik moet wel zeggen, waar we voorheen regelmatig bij elkaar gingen borrelen, is dat wel minder geworden. Dat vinden onze mannen vooral heel ongezellig.

Wat zijn de brillentrends van dit seizoen?

Marieke:
We zien dat onze titanium frames nu erg gewild zijn. Die trend zie je ook bij volwassenen. Dus metalen lichtere monturen zijn nu meer on trend. Onze collectie bestaat voor een groot deel uit “mini-me” monturen. Voordeel is dat wij goed kunnen kijken wat er in de volwassenmarkt gebeurt. Bij ons vind je in ieder geval geen knalroze Hello Kitty brillen. Wij hebben wel een roze bril, die uiteraard erg gewild is bij meisjes, maar we kiezen dan wel voor poederroze.

Waar moet je als ouder op letten bij uit zoeken naar de perfecte kinderbril?

Jasmine:
Als de ogen redelijk in het midden van het glas zitten, zit je vaak al goed. Daarnaast moet je kind er blij mee zijn, want die moet ‘m de hele dag dragen.

Wij vinden kwaliteit en materiaal enorm belangrijk. Kinderen zijn niet altijd even voorzichtig, dus als je voor matige kwaliteit gaat zal er vaker een pootje afbreken, of zit de bril gewoon niet lekker achter de oren.

Twinning is hot. Kunnen we ook een collectie voor de moms en dads verwachten?

Marieke:
Leuke vraag! We hebben al veel moeders die heel graag een montuur van ons zouden willen in een volwassen size. Romy Boomsma was een van de eerste die ons dat vroeg, super compliment natuurlijk! Haar dochter draagt een bril van Junior & Junior.

We spelen met de gedachte 1 of 2 monturen in een volwassen size te maken. Maar we willen wel echt de focus op kinderen houden. De volwassen markt is al goed voorzien.

Wat is jullie ultieme tips voor moeders die willen gaan ondernemen en nog twijfelen?

Doen! Het is een geweldige “ride”. Natuurlijk met heel veel vallen en opstaan. Maar het is zo leerzaam, iedere dag is anders, de ervaringen die je opdoet, de mensen die je leert kennen etc. Het is echt te gek. Hard werken, maar je krijgt er echt veel energie van en een heel trots gevoel.

Daarnaast vinden wij het ook tof the next generation/onze kinderen te inspireren dat ondernemen te gek is en dat dat ook als “mom” kan. Zoals een vriendin laatst zei, jullie zijn “Inspiring Ladybosses”.

Meer info: juniorandjunior.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.