Logo

Blogs

Snoepen Zonder Zeuren, mom of 2 Lizet Greve deelt haar tip

“Mama mag ik een snoepje?” Deze vraag komt meerdere keren per dag voorbij als moeder en het is best lastig om hier strikt in te zijn en regels te stellen. Fashion mom Lizet Greve heeft hier een super handig systeempje voor bedacht en wij hebben haar gevraagd dit (ook nog stylishe) systeem met ons te delen.

Snoepen zonder zeuren

Ik merkte dat hier in huis steeds vaker om minder gezonde dingen werd gezeurd. Ik houd er helemaal niet van om de hele dag nee te verkopen of om continu te zeggen “hou nou eens op met zeuren, je hebt genoeg gehad”, of “ja strahaksss”!! En ondertussen ben je stiekem ook weleens druk met andere dingen of gewoon heel erg moe en heb je niet in de gaten hoe vaak je ja zegt en wat de kinderen allemaal naar binnen werken. Dat gezeur om suiker leidt tot een negatieve sfeer en dat wil ik niet. Dus ik heb er iets op bedacht en wie weet werkt het ook bij jullie thuis.

Zoë (en ik vermoed kinderen in het algemeen) heeft behoefte aan duidelijkheid en overzicht. Zeker als je nog maar 4 bent, niet kan lezen en ook nog niet over heel veel tijdsbesef beschikt. Zoë mag van mij op doordeweekse dagen 2 keer iets ongezonds en 3 x iets van gedroogd fruit of een paar noten (ze is dol op gedroogde abrikozen, rozijntjes en (ongezouten) noten). In het weekend krijgt ze een bonus sticker. Dit kan je natuurlijk helemaal op jouw eigen manier invullen, maar dit is wat ik meestal aanhoud. Onze basis is gezond en de ongezonde dingen die ik in huis haal zijn nog te overzien vind ik. Vaak ga ik naar de Ekoplaza en haal ik snoepjes zonder chemische troep (denk aan gummy beertjes, fruitsnoepjes of volkoren koekjes), maar we hebben ook wel dingen in huis zoals paaseitjes, pepernoten en kerstkransjes. Die weten de kindjes ook altijd wel te waarderen ;). Ik ben niet extreem voorzichtig met suiker, maar wil het wel in de gaten houden en de basis blijft heel gezond.

Maar terug naar ons systeempje. Ik heb een leuk boekje voor Zoë gehaald (die ook nog knap in mijn interieur past;)) en stickers van dingen die zij leuk vindt; Zeemeerminnen, bloemetjes, vlinders, Elsa, je kent het wel. Elke dag knippen we 2 stickers uit en dat zijn haar ‘minder gezonde centjes’ en deze stoppen we in een knap bakje. Ze mag helemaal zelf bepalen wanneer ze iets ongezonds gaat ‘kopen’. Dit geeft haar het gevoel zelf de baas te zijn en het laat haar heel duidelijk zien wanneer het op is.

Ook tekenen we elke dag 3 rondjes op een blaadje. Deze mag ze inkleuren als ze voor een abrikoosje of een handje rozijnen of een paar noten kiest.

Als alles is geplakt en ingekleurd is het klaar voor die dag. Voor ons werkt dit heel duidelijk en overzichtelijk. Ik hoef niet meer tegen haar te zeggen dat ze zeurt, ik verwijs gewoon naar haar boekje en dat is genoeg. Zij voelt zich baas over zichzelf, er is minder gezeur en negativiteit en ik houd precies bij wat er naar binnen gaat J! Ze moet van mij overleggen met Vic, maar hij is nog niet zo’n snoeper dus doet een beetje voor spek en bonen mee;). Ze hebben wel hele schattige gesprekjes.

Ook leg ik heel vaak opnieuw aan Zoë uit waarom je van sommige dingen beter minder kan eten. Ik zeg tegen haar dat minder gezonde dingen moe maken. Ik probeer zo min mogelijk te praten over dat ongezonde dingen dik maken, praat vooral in termen van gezond en minder gezond en noem al het eten lekker. Dus minder gezond is lekker, maar gezond is net zo lekker. Als je vooral snoep lekker noemt zeg je indirect dat bijvoorbeeld wortels niet zo lekker zijn. En ik vraag haar ook vaak of ze zin of honger heeft. Als ze aangeeft honger te hebben dan leg ik haar uit dat ze beter een boterham of cracker kan eten, zodat ze haar sticker nog even kan bewaren.

Het lukt echt niet altijd hoor, maar ik probeer elke dag opnieuw bewust over na te denken. Op een gegeven moment zit het in je systeem :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *