Logo

Health Care

Radioloog Bart van Ulden beantwoordt veelgestelde vragen over de borstcontrole

Borstkanker is een ziekte die veel vrouwen treft. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven te maken met deze ziekte. Vroegtijdige ontdekking vergroot aanzienlijk de kans op genezing en daarom is preventief onderzoek ontzettend belangrijk, ook op jonge leeftijd. Naast het bevolkingsonderzoek, wat pas start op 50 jarige leeftijd, kun je zelf de touwtjes in handen nemen door jezelf jaarlijks preventief te laten controleren op afwijkingen middels een echoscopie. Hier wilden wij op de redactie meer over te weten komen en daarom hebben we onze vragen betreft borstcontrole neergelegd bij radioloog Drs. Bart J.G. Van Ulden, werkzaam bij het Women´s Healthcare Center.
Bart van Ulden weet als geen ander alle ´ins en outs´ over echoscopie en mammografie. Hij was namelijk als eerste betrokken bij de invoering van mammografie en later ook bij de introductie van de echoscopie in Nederland.

van Ulden

Vanaf welke leeftijd wordt er doorgaans gestart met een mammografie?

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Op jongere leeftijd wordt er vaker voor een echoscopie gekozen. Waarom? 

Op jongere leeftijd is er nog veel melkklierweefsel en dan doet mammografie het slecht. Door het klierweefsel worden afwijkingen vaak onzichtbaar. Echoscopie werkt dan juist heel goed.

Is een echoscopie even betrouwbaar als een mammografie? Is dit iets wat ik jaarlijks zou moeten doen?

Echoscopie is onder de 50 jaar meestal beter en ook geheel onschadelijk dit in tegenstelling tot de mammografie. Wie jaarlijks een echoscopie ondergaat vermindert aanzienlijk de gevolgen van borstkanker zonder enig bijkomstig nadeel.

Is de straling die vrijkomt bij een mammografie echt zo schadelijk?

Het kan schadelijk zijn, maar wie het met verstand en beperkt gebruikt heeft meer voordeel dan nadeel.

Hoe belangrijk is zelfonderzoek en hoe vaak moet ik dit uitvoeren?

Het speciale zelfonderzoek zoals jaren lang is aangeraden blijkt beperkte waarde te hebben. Het geeft veel onrust en levert zelden iets op. Wel blijkt het van belang aandacht te hebben voor een toevallige vondst, bijvoorbeeld bij het douchen. Gelukkig gaat het meestal om goedaardige borstafwijkingen maar laat je altijd controleren.

Bij welke symptomen is het raadzaam om naar de specialist te gaan voor verder onderzoek?

Zeker bij elk bobbeltje wat langer dan 14 dagen blijft is nader echoscopisch onderzoek noodzakelijk. Pijn is vaak minder belangrijk.

Ik voel een knobbel en maak een afspraak bij de specialist. Hoe ziet het onderzoek (stappen plan) eruit? Kun je hier iets meer over vertellen?

Van belang is eerst een echoscopie en daarna zo nodig een röntgen foto (mammografie) en daarna is soms een punctie/of biopsie noodzakelijk. Vaak is er al een duidelijk beeld bij de echoscopie waarbij de afwijking als geheel onschuldig kan worden beoordeeld en dus verder onderzoek niet nodig is.

Kan ik zonder verwijziging terecht voor een borst echoscopie?

Ja, bij het Women´s Healthcare Center kun je ook zonder verwijziging terecht op eigen initatief. De kosten voor een volledige borstcontrole bedraagt € 115. Wanneer je op indicatie wordt doorverwezen door bijvoorbeeld de huisarts wordt het onderzoek volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Over Women´s Healthcare Center

Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Thumb: via Shutterstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *