Logo

Health Care

Een pokkevakantie: vliegen met een kind met waterpokken

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com

 Koffers gepakt, de paspoorten liggen klaar; zie je op de dag van vertrek vlekjes en blaasjes bij je kind. Help! Waterpokken! Een kind met waterpokken is sowieso al sneu, maar rondom je vakantie kan dit extra vervelend zijn, want vliegtuigmaatschappijen willen vanwege besmettingsgevaar geen mensen met waterpokken aan boord!

Bijna elk kind in Nederland krijgt een keer waterpokken: een besmettelijk virus dat zich verspreid via directe aanraking of via de lucht. Maar niet in ieder land komen waterpokken zo veel voor. In de (sub)tropen heeft niet meer dan vijftig procent van de 12-jarigen waterpokken doorgemaakt! Niet vreemd dus dat vliegtuigmaatschappijen vanwege het besmettingsgevaar geen personen met waterpokken aan boord willen.

En het zal je maar gebeuren: op vakantie krijgt je kind waterpokken en daardoor mag je niet naar huis vliegen…

Fit to Fly
Om te vliegen met een kind met waterpokken heb je een medische verklaring nodig waarin staat dat het veilig is om te vliegen voor het kind en voor anderen.

De regels en voorschriften omtrent vliegen met waterpokken zijn bij elke luchtvaartmaatschappij verschillend. Bij KLM moet de verklaring 48 uur voor vertrek binnen zijn. Bij Malaysia Airlines moet deze fit to fly-verklaring zelfs vijf dagen voor vertrek al binnen zijn.

 Ik vroeg me als dermatoloog af hoe het zit met die regels; je kunt immers al besmet zijn terwijl de blaasjes nog niet zichtbaar zijn.

KLM antwoordt daarop: ‘Als alle blaasjes zijn ingedroogd ben je niet meer besmettelijk en mag je van ons vliegen. In het prodromale stadium, als er geen blaasjes zijn, weet je niet of er waterpokken ontstaan en zal niemand je weigeren. Ga je echter bewust met een kind met waterpokken reizen bestaat de kans dat je tijdens de vakantie geconfronteerd wordt met waterpokken en je op de terugvlucht wordt geweigerd. De controle is op de terugvlucht minstens zo streng als op de heenweg.’

 Annulering gedekt door je verzekering?

Het annuleren of uitstellen van je vertrek wordt wel gedekt door een annuleringsverzekering. Check dus even bij je verzekering of kosten voor het wijzigen van je vlucht of extra vergoedingen worden gedekt door je reisverzekering.

Enne, zorg je dat je een flesje Verkoelende lotion in je koffer hebt? Helpt blaasjes sneller indrogen! Blijkt die pokkevakantie achteraf gewoon een topvakantie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.