Logo

Kids

MOMMY WISDOM: SUSANNA KLIBANSKY

Woonplaats Bussum
Werk Businesspartner van Joseph Klibansky
Moeder van Coco-Claîre (5) & Cato-Colette (3)

Hoe bevalt het moederschap?
‘Ik vind het heel bijzonder om moeder te zijn. Het is iets waar je je van tevoren geen goede voorstelling van kunt maken. Ik vind het écht heel erg gaaf, ondanks dat het af en toe zo z’n uitdagingen heeft, zeker wanneer je ook succesvol in je werk wilt zijn. Als je wilt ondernemen, dan is flexibiliteit en opportunities pakken heel belangrijk, dat wordt door kinderen natuurlijk af en toe wat beperkt.’

Is het wat je ervan had verwacht?
‘Nee, het is beide kanten op veel extremer van wat ik had verwacht. Dus zowel de positieve kant als de wat lastige kant. Hoeveel je van een kind kunt houden… dat is allemaal véél extremer dan ik me ooit had kunnen voorstellen. De knuffels die ze geven, de gezelligheid en de bijzondere dingen die ze af en toe zeggen. Ik had me nooit voor kunnen stellen hoe geweldig dat is. Maar natuurlijk zijn er ook lastige momenten, dat het even allemaal teveel wordt. Dat had ik van tevoren ook niet zo in gedachten. Ik heb geluk gehad hoor, want mijn meisjes sliepen altijd goed door ’s nachts. Natuurlijk hadden ze de eerste paar weken toen ze heel klein waren wat problemen met slapen, maar voor mij was dat nooit een zware periode, wat ik wel vaak hoor van andere moeders. Dat gedeelte ken ik gewoon echt niet. Dus wat betreft lastige kanten; ik bof! Ik was daar wel heel erg gefocust op, ik las me heel erg veel in over het slapen van de kinderen en heb misschien toch ook wel een beetje geluk gehad dat ze zo goed sliepen. Ik moet zeggen; ik heb gewoon twee heel lieve meisjes. Soms heb je als moeder gewoon een soort schuldgevoel als je veel werkt. Na een drukke dag werken moet je terug naar je gezin, terwijl je dan soms juist misschien door had willen of moeten pakken.’

Wat vind je het leukste aan moeder zijn?
‘Ik vind het zorgen voor de meiden heel mooi. Het op zien groeien van je kinderen is zo bijzonder. Hoe dat gaat in die hersentjes van kinderen en wat voor mooie dingen ze zeggen. Ik sta altijd weer vol verbazing te kijken naar hoe dat allemaal gaat en hoe snel ze leren, ik vind dat heel erg mooi om mee te maken.’

Wat valt je tegen?
‘De enige beperking is het naar huis willen, terug naar mijn kinderen. Dat is niet eens zo per se dat het móét; het is een gevoel in mezelf. Op een gegeven moment bouwt het op en dan kan ik gewoon niet meer op werk zijn. Ik heb dat nodig en ik voel ook dat zij dat dan nodig hebben. Vooral tijdens een project zou ik soms moeten blijven, maar dat gaat gewoon niet. Dat beperkt af en toe de groei van het bedrijf, maar dat moet je voor lief nemen als je kinderen hebt. We zijn gelukkig met een groot team en ik werk ook samen met mijn man, dus kunnen we veel afwisselen. We doen de opvoeding namelijk ook 50/50. Ik ga bijvoorbeeld morgen naar Los Angeles, de volgende keer gaat mijn man weer. We gaan nooit samen weg zonder de kinderen. Daar vind ik ze nog te klein voor, misschien dat ik daar als ze groter zijn minder moeite mee zal hebben.’

Wat voor moeder ben je?
‘Ik denk dat ik wel vrij en creatief ben. Er wordt veel gezongen bij ons thuis en de meisjes doen veel optredens voor ons, haha. Maar ik ben wel strikt met regels. Nee is nee, en dat weten de meisjes ook. Het is niet zo dat wanneer ik een zwak moment heb, dat ik het dan wel goed vind. Ik probeer daar heel helder in te zijn en dat weten ze heel goed.’

Hoe combineer je werk met het moederschap? 
‘Ik probeer vaak voor mijn gezin te kiezen. Ik haal ze dan bijvoorbeeld eerder op bij de crèche zodat ik ze nog even een paar uur kan zien. Dan werk ik wellicht ’s avonds thuis nog even door. Als ik ze pas laat ophaal, en zij alweer vroeg naar bed moeten, dan zie ik ze veel te weinig.’

Op welke manier heeft het moederschap jou veranderd?
‘Ik ben absoluut gevoeliger geworden, en kwetsbaarder ook. Als er iets met ze zou gebeuren, zou ik dat niet overleven.’

Meer Mommy Wisdom? Talkies ligt nu in de winkels!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *