Logo

Lifestyle

Mommy Tip: Plan een digitale detox 

Heb jij soms ook het gevoel dat je geleefd wordt en dat je telefoon maar door blijft piepen? Instagram, Facebook, What’s app en ga zo maar door. Het lijkt altijd maar door en door te gaan en het erge is, het is nog verslavend ook. Want stel je voor dat je wat mist en oh deze foto MOET iedereen zien. Maar waarom en vooral waarom zoveel? En wist je dat het ook schadelijk kan zijn voor je gezondheid? Uit onderzoek is gebleken dat Instagram het social mediakanaal is dat het meest schadelijk is. Naast dat het verslavend werkt, heeft je zelfvertrouwen het ook zwaar te voorduren. Helemaal als moeder kan je behoorlijk onzeker worden van alle perfecte plaatjes. Natuurlijk weet je in je achterhoofd dat het nergens perfect is, maar het kan je behoorlijk van slag maken, toch? 

Tijd voor een digitale detox! Even zo min mogelijk gebruik maken van je telefoon en afkicken. Met als doel om even helemaal in het nu te leven (klinkt lekker zweverig 😉) en na de detox niet weer in het oude patroon te vallen.  

Wat is een digitale detox? 

Tijdens een digitale detox verban je alle prikkels die van je telefoon afkomen. Dit zal in het begin ontzettend moeilijk zijn, maar al snel zul je merken dat het best wel fijn is. Bedenk van tevoren hoelang je de detox wilt doen en in welke mate. Zo kun je ervoor kiezen om een paar momenten per dag te kiezen waarop je even je telefoon erbij pakt. Tenslotte gaat alles tegenwoordig via je mobiel. Bekijk even de app van school, scroll door je whatsapp berichten en check je mail. Laat Instagram & Co even helemaal linksliggen. Zet tussen deze momenten het internet op je telefoon uit. Ook als de kids in bed liggen, want je gaat ontspannen zonder afgeleid te worden. Heerlijk toch? 

Help! Verslaafd! 

Als je eenmaal bent begonnen met jouw digitale detox zul je pas merken hoe verslaafd je bent en hoe moeilijk het is. Je zult waarschijnlijk heel vaak de neiging hebben om alles weer in te schakelen en je detox plan in de prullenbak te gooien. Maak daarom een planning voor jouw detox week. Plan leuke uitjes met de kids, kies een serie uit die je al tijden wilt kijken, ga uitgebreid koken en pak wat extra uurtjes slaap. Oh en dit is ook het moment om iets in huis te doen wat maar bleef liggen. Je zult merken dat je veel meer tijd over hebt, want even snel je telefoon checken, wordt al snel een half uur al je apps langsgaan en dat is toch gewoon zonde van je tijd. 

En wat na een digitale detox?

Hopelijk besef je na een weekje ‘zonder’ telefoon dat het veel fijner is en ga je op dezelfde voet verder, maar waarschijnlijk kun je niet wachten om er weer op los te appen en foto’s te delen. Maak daarom strenge afspraken met jezelf. Kies er bijvoorbeeld voor om je telefoon uit je buurt te houden als je op pad bent met de kids. Ben niet meer de moeder die hysterisch foto’s aan het maken is van elk moment, waardoor je dus zelf eigenlijk elk moment mist. Kijk, doe mee en geniet. Zonder de druk om jullie fijne moment met de buitenwereld te delen.  Leg je telefoon in de avond weg, laat m lekker in je tas zitten tijdens een vriendinnenavond en leg je telefoon vooral niet naast je bed. Houd je aan de afspraken en na een tijdje zul je merken dat je je veel beter voelt. Je zal veel meer in het nu leven en echt genieten van je kids.  

Digitale Detox tips op een rijtje:

  • Schakel je mobiele internet uit en blijf wel telefonisch bereikbaar, 
  • Las dan maximaal twee telefoonmomentjes per dag in waarop je even je mail kunt checken en andere belangrijke apps. Ja ook Facebook en Instagram als je het echt niet kunt laten.
  • Plan leuke uitjes met de kids in, 
  • Kijk die serie die je al zo lang wilt zien en duik er helemaal in zonder afleiding, 
  • Kook uitgebreid en gezond, 
  • Plan de detox tijdens een vakantie, 
  • Plan speeldates in met vriendinnen en kids. Vertel over je detox en laat alle telefoons in de tas, 
  • Laat even los wat er in de rest van de wereld gebeurd, 
  • Geniet! 

Durf jij het aan? Nog één laatste voordeel om je over de streep te krijgen. Je bent een groot voorbeeld voor jouw kids als je dit doet. Zij denken inmiddels dat het normaal is om continu met een telefoon in de hand te lopen. Bedenk je eens even hoe dit zal zijn als ze gaan puberen 😉. Dat wil je niet toch?  

Good luck!  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *