Lifestyle

IN GESPREK MET PLASTISCH CHIRURG DR. S.J.A. BEEKMANS OVER LIPOSUCTIE

Voel je je ondanks veel sporten en een gezond dieet toch nog te zwaar op sommige plaatsen? Het is een bekend fenomeen, hardnekkig vet dat zich ophoopt op 1 plek waar het maar niet wil verdwijnen ondanks een gezonde levensstijl. Voor de een is dit bijvoorbeeld op de buik en voor de ander op de heupen of billen. Super vervelend maar er is gelukkig ook iets aan te doen. Wij zijn daarom opzoek gegaan naar meer informatie over liposuctie.

Liposuctie is een plastisch chirurgische behandeling waarbij plaatselijke vetophopingen kunnen worden weggezogen en lichaamscontouren kunnen worden verbeterd. Bij vrouwen zijn dit vaak de billen, bovenarmen, bovenbenen, buik/maagregio, de onderkin, taille, heupen en de knieën die goed te behandelen zijn door middel van liposuctie. Een liposuctie is uitermate geschikt om je figuur te verbeteren maar let op deze methode is niet geschikt als alternatief om gewicht te verliezen. Ook na een liposuctie is het zaak om een gezonde levensstijl aan te houden.

Vandaag spreken we met plastisch chirurg Dr. S.J.A. Beekmans. Dr. Beekmans is werkzaam bij Parkkliniek in Rotterdam. Parkkliniek behoort al jarenlang tot een van de beste klinieken voor cosmetische en plastische chirurgie. Dr. Beekmans is gespecialiseerd in borstvergrotingen met prothesen of eigen lichaamsvet en borstlift, ooglidcorrectie, buikwand correcties en liposuctie.

sander_beekmans-pret-a-pregnant (1)

Wanneer ben je een goede kandidaat voor liposuctie?

Als je een aantal gebieden hebt van je lichaam waar je niet tevreden over bent. Zoals je flanken, de bovenbuik of je dijen.

Wat is het verschil tussen liposuctie en liposculptuur?

Er is geen verschil. Het zijn verschillende benamingen voor dezelfde behandeling.

Welke zones komen in aanmerking voor liposuctie en hoeveel zones kun je tegelijk laten uitvoeren?

De bekendste zones zijn de zadeltassen, de flanken, de buik, de onderkin en de billen. Het aantal zones is meestal beperkt tot 2 ivm de herstel tijd.

Wanneer kan liposuctie onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd? Is dit dan minder risicovol dan onder algehele narcose? En wat doet dit met het resultaat?

Liposuctie kan in een beperkt gebied onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Er is minder risico op een complicatie omdat je niet onder narcose gaat. Het resultaat is als het goed is hetzelfde als onder narcose. Het is dus met name beperkt qua zones omdat je niet teveel verdovingsmiddel kunt gebruiken.

liposuctie-the-mom

Hoe voorkom je dat de huid gaat hangen als gevolg van een liposuctie? Hoe lang duurt het voordat het lichaam de huid zelf weer strakker trekt? 

Het is niet echt te voorkomen. De liposuctie kan vlak onder de huid worden uitgevoerd en daarmee zorg je ervoor dat deze wat verstrakt. Maar grote hoeveelheden vet weg zuigen zorgt wel voor een lege huid. Het duurt ongeveer 2 maanden voordat de huid zich weer zal samentrekken.

Bij een liposuctie wordt eerst veel vloeistof ingespoten, hoe lang duurt het voordat het lichaam dit afvoert?

De vloeistof die wordt ingespoten wordt er tegelijkertijd met de liposuctie weer uitgehaald.

Wat zijn de risico´s? 

De risico’s zijn met name dat er een deuk kan ontstaan op plekken waar teveel vet wordt weggehaald en er is een kleine kans op een bloeduitstortingen of infectie (zoals met iedere operatie).

Hoe lang is de downtime en waar moet ik rekening mee houden in deze periode? 

De downtime is 4 tot 6 weken afhankelijk van de grootte van de liposuctie. De eerste één a twee weken is het erg pijnlijk en kun je moeilijker lopen, niet sporten en in sommige gevallen wellicht niet werken.

Is drukkleding na de operatie echt noodzakelijk? Wat doet dit precies?

Drukkleding zorgt met name voor minder zwelling en een betere wondgenezing.

liposuctie-the-mom-2

Ben ik ook gewicht kwijt na een liposuctie?

Het is belangrijk om voor de operatie al op gewicht te zijn. Liposuctie is geen manier om af te vallen. Het gaat echt om het verbeteren van de lichaamscontouren.

Hoe groot is de kans op oedeem (vasthouden van vocht) en wat kun je hier zelf aan doen?

De kans op oedeem is niet zo groot en dit kun je voorkomen door de drukkleding te dragen zoals voorgeschreven.

Is de kans op cellulite groter na een liposuctie?

Nee. De exacte oorzaak van cellulite kennen we niet, maar liposuctie geeft geen groter risico.

Hoe zit het met littekenvorming?

De littekens zijn een paar kleine 5 mm grote steek openingen, that’s it.

De vetcellen die verwijderd zijn komen niet meer terug maar betekent dit dat ik dan aan kan komen in andere zones waardoor ik een ´rare´ shape krijg?

De vetcellen die weg zijn blijven weg, maar je kunt niet alle vetcellen weg halen. De cellen die achterblijven kunnen echter wel weer groter worden! Kortom je kunt best wel weer aankomen als je je eetpatroon niet aanpast. Het is daarom belangrijk om liposuctie te combineren met een gezonde levensstijl voor optimaal resultaat.

Wat zijn de kosten? 

Vanaf € 1.000 (voor de prijslijst van Parkkliniek klik je hier)

Meer weten? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek en ontdek de mogelijkheden. Je kunt nu ook bij KNAP Institute in Amsterdam terecht voor een consult met Dr. Beekmans. Je kunt bellen naar +31 (0)10 436 1537 of online een afspraak inboeken via deze link.

Add a comment

Geef een reactie