Logo

Health Care

Help! Waar is mijn seksleven! Gynaecoloog Florien ten Cate licht toe

Help! Waar is mijn seksleven! Overdag ren je van hot naar her om te werken, boodschappen te doen, je kinderen te brengen/halen, ook nog iets van je sociale leven maken en o ja je partner een luisterend oor te bieden. Blij als je eindelijk in bed ligt en je omdraait om te gaan slapen realiseer je je dat je ooit ook nog een fijn seksleven had… En dan met de nadruk op het woordje ¨had¨….

seks-the-mom-florien-ten-cate-whcamsterdam

Herkenbaar?

Door zwangerschap, bevalling, kraambed en de eerste “tropenjaren” met jongere kinderen zijn alle veranderingen misschien wel het meest te merken aan je seksleven. Een dag vliegt voorbij en als aan het einde van die drukke agenda iets staat wat initiatief, tijd en inspanning kost en wat naar keuze weggelaten kan worden, tja…

Maar tegelijkertijd was dat ook hetgene wat plezier gaf, wat je verbond met je partner, waar je weer even merkte dat jullie band speciaal was. Kortom een uniek iets dat je alleen met elkaar deelde en waarvan je na een tijdje merkt dat je dit ¨cement¨ in je relatie toch niet kan missen. Hoogste tijd om hier toch eens over na te denken aan de hand van de achtergrondinformatie, tips en aanwijzingen van gynaecoloog Florien ten Cate. Het weekend staat voor de deur dus misschien is het dit meteen de uitgelezen kans om als de kids in bed liggen de focus te verleggen op je partner en jullie relatie. Want het is de investering meer dan waard!

????????????????????????????????????

Hoe zit het ook alweer met seks?

Masters en Johnson onderzochten het in de Jaren 60, later voegde Kaplan nog een fase toe. Het is inmiddels een bekend gegeven dat seksualiteit bestaat uit 4 fasen. Sommigen zijn fasen die uit jezelf komen (solofasen) en sommigen doe je samen (interactiefasen).

Het begint met verlangen (fase 1)

Dit is openstaan voor seksuele prikkels. Dit is enorm beïnvloedbaar door factoren in je leven: je drukke agenda, je cyclus, medicijngebruik, verstoord dag/nachtritme door kleine kinderen, stress op je werk. Als je er niet voor open staat komen de prikkels niet binnen en ga je je niet richten op je partner om lichamelijk te genieten. Ook eerdere ervaringen (positief/negatief) maken dat je hier meer of minder voor open staat. Dit is een solofase,
die natuurlijk wel mede beïnvloed wordt door je relatie.

Opwinding (fase 2A)

Dit is de fase waarin je je opgewonden voelt. Je lichaam gaat reageren op de prikkels. Mannen krijgen een erectie, vrouwen worden vochtig bij hun vagina. Door deze vochtigheid vind je het fijn om aangeraakt te worden. Als je niet vochtig bent is aanraken en ook penetratie vaak pijnlijk. Dit is een interactiefase, dit doe je samen. De opwinding stimuleer je door aanraken/strelen en door fantasie/herinnering. In deze fase zijn de omstandigheden (ontspannen sfeer, genoeg tijd, geen prestatiedruk, geen prikkels van buitenaf) extreem belangrijk. Mannen raken over het algemeen sneller opgewonden dan vrouwen. Ook zijn vrouwen makkelijker afgeleid waardoor de opwinding weg kan zakken, dan moet je weer opnieuw beginnen. Ook communicatie met je partner is in deze fase heel belangrijk. Hij/zij moet weten wat jij fijn vindt en daar rekening mee houden, en omgekeerd.
Deze eerste fasen zijn cruciaal in het kunnen overgaan naar de volgende. Als je deze fasen overslaat is je lichaam niet voorbereid op seks/penetratie en heb je kans dat seks pijn doet, niet prettig is en geen genot geeft. En uiteindelijk een negatieve ervaring kan worden.

seks-the-mom-florien-ten-cate-whcamsterdam-1

Plateaufase (fase 2B)

De opwinding is hoog, dit is de fase voor een orgasme. In deze fase ben je meer op jezelf gericht en heeft je lichaam alle kenmerken van opwinding. Hierin moet je je eigen behoeftes de ruimte kunnen gunnen om over te gaan in de volgende fase.

Orgasme (fase 3)

Dit is het ontladen van de opgebouwde spanning. Spieren krampen samen, je ervaart een gevoel van genot. Bij mannen is dit het moment waarop vaak een zaadlozing plaatsvindt. Bij vrouwen kan een orgasme soms wat langer duren en kan dit in een golf verlopen. De meeste vrouwen krijgen een orgasme door stimulatie van de clitoris, vaak gebeurt dit alleen als de clitoris gestimuleerd wordt, dit is dus niet altijd zo tijdens gemeenschap. Dit is een solofase.

Herstel (fase 4)

De opwinding ebt weg uit je lichaam, je lichaam herstelt zich. Deze fase is weer een interactiefase. Vrouwen zijn vaak sneller weer in staat om opnieuw seks te hebben, mannen hebben hier vaak wat langer voor nodig.

Tot zover hoe het lichamelijk werkt. Ik gaf al aan dat er met name in de eerste twee fasen van seks veel externe factoren zijn die van invloed zijn. Deze factoren worden deels bepaald door je levensfase, maar bijvoorbeeld ook door veranderingen aan je lichaam. Ik zal een paar voorbeelden geven van factoren die van invloed kunnen zijn op je seksleven:

Hormoonveranderingen in je cyclus

Een bekend gegeven is dat de oestrogeenspiegel van invloed is op je zin in seks. In je cyclus is deze het hoogst rond je ovulatie, dit is het moment dat je vaak meer ontvankelijk bent voor verlangen. Mensen die de pil slikken, merken soms op dat ze deze piek missen. Andersom zijn er omstandigheden waarin je oestrogeenspiegel juist laag is: Als je borstvoeding geeft, na de overgang en als je bepaalde medicijnen gebruikt. In dat geval is niet alleen je libido vaak lager, maar ook is je vagina slijmvlies wat dunner en kwetsbaarder en is aanraken gevoeliger, en is het minder makkelijk om vochtig te worden.

Zelfbeeld

Verlangen wordt bepaald door hoe je je voelt. Dat is onder andere afhankelijk van je zelfbeeld. Soms zit je niet lekker in je vel. Of je voelt je niet aantrekkelijk, bijvoorbeeld als je zware medicijnen gebruikt, als je zwaarder bent dan je wilt, soms als je zwanger bent. Of je bent ziek of ondergaat een ingrijpende (medische) behandeling. Of je stemming is niet goed, je voelt je neerslachtig of depressief. Dit zijn allemaal situaties waarin je hersenen de stimuli die je binnenkrijgt niet verwerken naar verlangen/opwinding. Je staat er niet open voor en daardoor is je libido minder.

Pijn bij vrijen na je bevalling

Het kan zijn dat je zwangerschap en/of je bevalling zwaar was en dat je je lichamelijk nog niet goed voelt. Soms kan het ook zijn dat je na je bevalling gehecht bent en dat je daar nog pijn van hebt. Of je hebt veel last van je bekken gehad, in of na je zwangerschap. Ontzwangeren duurt best wel een periode, en daarin herstelt gelukkig veel vanzelf. De eerste 8 maanden heeft je lichaam nodig om weer sterk te worden. Spieren, pezen en gewrichten herstellen en worden weer stevig. Borstvoeding heeft invloed op je vagina, de wand hiervan is gevoeliger en kwetsbaarder. Vrijen is dus ook vaak gevoelig zeker in het begin. Houd er rekening mee dat je, als je gaat vrijen, genoeg tijd neemt voor opwinding. Je hebt al weinig tijd en een verstoord dagnachtritme, maar toch is tijd een investering in je seksleven. Blijf je toch pijn houden, laat dan een arts of gynaecoloog meekijken en meedenken. Vaak is er wel wat te doen aan je klachten.

seks-the-mom-florien-ten-cate-whcamsterdam-2

Negatieve ervaringen bij eerdere vrijpartijen

Dit kan soms al komen door bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie (candida) waardoor het vrijen pijn deed. Of doordat je gevreeën hebt zonder dat je er eigenlijk zin in had. Het kan ook komen door een negatieve seksuele ervaring zoals seks tegen je zin/een aanranding of verkrachting. In deze situaties is het belangrijk om dit niet bij jezelf te houden. Bij pijn gaat je lichaam reacties geven op deze pijn die het bij de volgende poging eerder nog pijnlijker kunnen maken. Bedenk je dat delen de eerste stap is om een oplossing te vinden. Hopelijk deel je dit met je partner, of een vriendin, en eventueel ook met een arts of gynaecoloog. Pijnklachten kunnen kortdurend zijn dan is er vaak niets aan de hand maar soms gaat het niet weg en wordt het eerder erger. Zoek dan hulp want er zijn behandelingen en vaak met goed resultaat.

Zin in seks komt niet uit de lucht vallen, dit heeft tijd, aandacht en positieve stimuli nodig. Seks samen is een evenwicht vinden tussen jij, ik en wij. Alle drie zijn essentieel om samen plezier aan seks te beleven. Elkaar plezier geven en ook eigen behoeftes de ruimte geven. En het niet alleen bij jezelf houden als seks niet zo prettig is als je zou willen. Wil je eens verder praten of dit onderwerp dan kun je altijd een afspraak maken bij je gynaecoloog.

Over Women´s Healthcare Center
Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *