Health Care

Gynaecoloog Jan Schrickx vertelt vandaag alles over de MonaLisa Touch laser behandeling

De menopauze en vaginale droogheid! Er rust nog een klein taboe op dit onderwerp maar waarom? Want één op twee vrouwen in de menopauze krijgt namelijk te maken met vaginale droogheid wat kan leiden tot irritatie, een verminderde controle over de blaas en pijn bij het vrijen. Deze lichamelijke ongemakken leiden op hun beurt tot psychische & relationele problemen. Ondanks dit grote aantal durft bijna 60% niet over dit probleem te praten met een arts en leeft er bij 40% van deze vrouwen het idee dat er geen remedie bestaat om de droogheid te verhelpen.

Gelukkig bestaat er wel een uitstekende remedie en kun je sinds kort bij het Women´s Healthcare Center terecht voor een behandeling met de MonaLisa Touch laser. Deze CO2 laserbehandeling biedt een niet-chirurgische, niet-hormonale en volledig pijnvrije behandeling. Vandaag praten we met gynaecoloog Jan Schrickx over de MonaLisa touch laser behandeling.

Even voorstellen, wie is Jan Schrickx?

Ik ben geboren in 1959 in Hoorn. Na de Academie Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam te hebben voltooid heb ik mijn medische opleiding gevolgd aan de vrije universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit van Brussel. Ik ben sinds 28 jaar gynaecoloog en werk in het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem en in het Women´s Healthcare Center in Amsterdam. Mijn aandachtsgebieden zijn verzakking en incontinentie en de menopauze.

PORTRETTEN_WHC_Womenshealthcarecenter_by_marinke_davelaar_photography-504

(Foto credits Marinke Davelaar)

In het kort wat is de MonaLisa Touch behandeling precies en wat doet het?

De MonaLisa Touch is een zogenaamde gefractioneerde CO2 laser.  Door middel van het maken van hele kleine gaatjes in het slijmvlies van de vagina en de schaamlippen worden daaronder gelegen cellen gestimuleerd tot het aanmaken van bindweefsel (stevigheid), elastische vezels (elasticiteit) en vocht (smering).

Voor wie is de MonaLisa Touch geschikt?

Met name voor vrouwen die klachten hebben ten gevolge van vulvovaginale atrofie. Bij deze veel voorkomende medische aandoening is er sprake van vaginale droogheid, irritatie (schraal) en soms pijn. Dit wordt met name gevoeld bij het vrijen. Het meest komt deze aandoening voor in de menopauze, maar in feite bij alle situaties van tekort aan  het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Kun je iets meer vertellen over de aandoening atrofische vaginitis want dit komt vaak ook na de zwangerschap voor?

De termen vaginale atrofie en atrofische vaginitis worden vaak door elkaar gebruikt voor hetzelfde probleem, dat hierboven is beschreven. Er is dan sprake van een ontsteking, die ontstaan is door de atrofie. De natuurlijke bescherming valt in dat geval weg door het gebrek aan hormonen. Ook na de zwangerschap is er een vergelijkbare situatie, met name bij vrouwen die borstvoeding geven. Het is heel wisselend hoelang dit duurt, maar uiteindelijk herstelt het vaginaslijmvlies zich vanzelf. Gedurende de tijd van de atrofie zijn er wel vaak problemen met de gemeenschap. Omdat veel vrouwen, met name bij borstvoeding, liever geen hormonen gebruiken, wordt de MonaLisa Touch ook in deze periode gebruikt.

Uit een onderzoek van MonaLisa Touch is gebleken dat 44% van de vrouwen die last hebben van atrofische vaginitis dit niet melden bij hun gynaecoloog. Dat is een groot aantal. Wat kan hier in jouw optiek aan gedaan worden? Is deze aandoening ook zichtbaar tijdens een routine onderzoek – uitstrijkje?

Ik denk dat veel vrouwen het gevoel hebben dat het er gewoon bij hoort. De overgang wordt ervaren als een nare periode waar je helaas door heen moet. Veel vrouwen zijn overigens niet op de hoogte van behandelmogelijkheden. Daarnaast heerst er, zeker in de generatie die nu in de menopauze is, nog een taboe op klachten van de geslachtsorganen.

Naar mijn mening moet er meer aandacht aan deze problemen worden geschonken, bijvoorbeeld via de sociale media. Een goed voorbeeld is de vlogster Martine Prenen, die over dit onderwerp ook een boek heeft geschreven genaamd ´Menopower´. Onderstaand kun je ook meteen een informatief filmpje kijken waarin patiënten vertellen over hun ervaringen met de MonaLisa Touch behandeling bij gezondheidscoach Martine Prenen.

Maar er ligt ook een taak voor de huisartsen, die van nature niet geneigd zijn om te behandelen met hormonen, maar ook te weinig alternatieven aanbieden. Tijdens een routine vaginaal onderzoek, bijvoorbeeld een uitstrijkje, kan de huisarts de atrofie constateren. En dan ook actief vragen naar het bestaan van klachten.

Hoe ben je in aanraking gekomen met MonaLisa Touch?

Via internationale congressen. De Monalisa Touch is niet nieuw. Deze laser wordt wereldwijd al in veel landen gebruikt. De laatste jaren komen steeds meer wetenschappelijke bewijzen voor de werking ter beschikking en wordt de Mona Lisa Touch vaker besproken op gerenommeerde symposia. Nederland is echter een conservatief land, dat op medisch gebied graag de kat uit de boom kijkt. Vandaar de late introductie.

En wanneer heb je de eerste behandeling uitgevoerd met de MonaLisa Touch?

In oktober van dit jaar, na eerst verdere scholing te hebben gevolgd in België. Omdat je werkt met een laser is het belangrijk de principes hiervan goed te begrijpen.

Hoe is de response van jouw patiënten? 

Hoewel we dus pas kort geleden begonnen zijn, zijn de reacties heel positief. De behandeling wordt als weinig belastend ervaren en reeds na de eerste behandeling was verbetering voelbaar.

Heeft de patiënt last van discomfort of is de behandeling goed verdraagbaar? 

De behandeling van de vaginale atrofie is pijnloos. Omdat een uitbreiding van de behandeling naar de schaamlippen soms licht wordt gevoeld, worden deze van tevoren ingesmeerd met een pijnstillende crème. Al met al wordt de behandeling heel goed verdragen.

Hoe gaat de behandeling precies in zijn werk? (hoeveel behandelingen zijn er nodig en hoe lang is de downtime)

De vrouw ligt met haar benen in de beensteunen en er wordt een dunne buis naar binnen gebracht, waarin de laser zit. De gynaecoloog dient de laserpulsen toe, waarbij de buis langzaam naar buiten wordt gevoerd. Hierna volgt meestal nog een behandeling van de buitenzijde. De hele sessie  duurt een kwartiertje. Hierna kan de vrouw direct weer haar werkzaamheden hervatten. Wel wordt gemeenschap en het nemen van een bad gedurende 5 dagen afgeraden. In principe zijn 3 behandelingen nodig, telkens met een tussenpauze van 4 tot 6 weken.

monalisa-touch-themom

Wat is de prijs van de behandeling? Valt de behandeling (in sommige gevallen) onder de verzekering? 

De prijs van een behandeling is 400 euro. Omdat maar 3 behandelingen per jaar nodig zijn komt het totaal op 1200 euro voor het eerste jaar. Daarna volstaat één sessie per jaar.  De therapie valt onder de niet verzekerde zorg en wordt helaas dus niet vergoed.

Zijn er vergelijkbare behandelingen op de markt? En wat is het verschil?

Er zijn meerdere typen lasers op de markt die dezelfde werking claimen. De werking hiervan is echter veel minder goed onderzocht en er zijn nauwelijks wetenschappelijke publicaties. De meest gangbare behandeling van atrofische vaginitis is natuurlijk het toedienen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Veel vrouwen voelen hier echter weinig voor, o.a. in verband met de bijwerkingen. En vrouwen die borstkanker hebben gehad mogen het hormoon niet gebruiken.

Heb je het gevoel dat het taboe wat op vaginale problemen ligt eindelijk kleiner wordt?  

Helaas nog niet. Momenteel is er nog maar een kleine groep mondige vrouwen, die de arts om hulp bij de klachten vragen. Ik hoop dat de huidige jongere generatie, waarbij dit taboe toch minder bestaat, in de toekomst meer voor zichzelf durft op te komen.

Onderstaande video vertelt je meer over deze innovatieve behandeling.

Wil je meer informatie over deze behandeling bij het Women´s Healthcare Center? Neem dan hier contact op.

Add a comment

Geef een reactie