Health Care

Gynaecoloog Florien ten Cate legt vandaag alles uit over de Implanon

Een paar weken terug heeft gynaecoloog Florien ten Cate de vele opties en mogelijkheden betreft anticonceptie uitgelicht. Vandaag willen we graag meer aandacht besteden aan de Implanon. Florien legt uit hoe de Implanon werkt en hoe dit staafje wordt ingebracht.

Florien-ten-Cate-the-mom-WHC
Bij anticonceptie denken veel mensen vaak vooral aan de pil. Maar er zijn een hoop andere manieren van anticonceptie te bedenken. Daarnaast bestaan er manieren waarbij de betrouwbaarheid niet af hangt van het feit dat je elke dag aan dat ene pilletje moet denken.

Sommige vrouwen hebben nou eenmaal geen aanleg voor het trouw innemen van medicijnen. Of ze hebben een beroep of levensstijl waarbij regelmaat ver te zoeken is. Hoe vervelend is het dan als je anticonceptie niet betrouwbaar is omdat je niet altijd in de gelegenheid bent om op dat ene moment de pil te slikken.

Wanneer je een langduriger anticonceptiemethode zoekt kun je kiezen voor verschillende opties: Het (hormoon)spiraaltje (5 jaar), de anticonceptiepleister (1 week), de Nuvaring (1 maand), de prikpil (1 maand) of de Implanon (in principe 3 jaar).

implanon-the-mom-birth-control

Vandaag vertel ik meer over de Implanon omdat hier nogal wat vragen over zijn binnengekomen.

De Implanon is een staafje waarin het hormoon Etonogestrel zit. Dit hormoon is een progesteron. Het Etonogestrel wordt vanuit dit staafje geleidelijk in je lichaam afgegeven, waardoor het gedurende 3 jaar een vaste spiegel in je bloed heeft.

Het plaatsen vindt onder plaatselijke verdoving plaats bij een arts die getraind is in het plaatsen van de Implanon. Het plaatsen gebeurt in je bovenarm, een stuk boven de binnenkant van je elleboog. Het plaatsen is een poliklinische ingreep. Je merkt er door de verdoving weinig van maar je moet wel rekening houden met een beurse bovenarm.

Na het plaatsen wordt een hechtpleister aangebracht en een drukverband. Deze mag je er de dag na de plaatsing afhalen.

De Implanon scoort wat betreft betrouwbaarheid zeer goed (vergelijkbaar of zelfs beter dan de pil). Doordat de hormonen langzaam worden afgegeven kan je cyclus veranderen. Een deel van de vrouwen (1:5) wordt helemaal niet meer ongesteld, een ander deel heeft juist last van onregelmatig bloedverlies (ook 1:5). De Implanon heeft geen stopweek. Daarmee kan je dus geen invloed uitoefenen op de timing van je menstruatie. Als je graag zelf je cyclus af en toe wilt regelen (bijv. doorslikken van de pil) dan kun je beter voor een andere anticonceptievorm kiezen.

implanon-the-mom-birth-control-1

De bijwerkingen zijn met name hoofdpijn, pijnlijke gespannen borsten en onregelmatig bloedverlies. Vaak zakken de bijwerkingen af na drie maanden maar bij sommige gebruikers zijn de bijwerkingen reden om het staafje te verwijderen. Maar voor wie geen of nauwelijks bijwerkingen ervaart kan de Implanon een uitkomst zijn, zeker voor de drukke dames onder ons. Want na plaatsing hoef je de komende jaren niet meer na te denken over anticonceptie.

Wil je meer informatie over de Implanon neem dan contact op met je gynaecoloog.

Over Women´s Healthcare Center

Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Add a comment

Geef een reactie