Health Care

Gynaecoloog Florien ten Cate licht buikpijn klachten toe

Buikpijn, een veel voorkomende klacht. Voor sommige mensen hoort buikpijn erbij, voor anderen brengt het angst en ongerustheid mee. Vaak gaat buikpijn vanzelf weer over en hoef je er niets mee. Maar soms is de buikpijn het gevolg van een aandoening waar je wel degelijk wat aan moet/kan doen. Gynaecoloog Florien gaat vandaag in op de meest voorkomende oorzaken van buikpijn en wanneer het tijd is om aan de bel te trekken.

Florien-ten-Cate-the-mom-WHC

Buikpijn kan zich op verschillende manier uiten en het is belangrijk om in kaart te brengen wat je kan onderscheiden aan buikpijn:

Op welke plaats zit de pijn: Boven of onder in de buik? Links of rechts?
Is de pijn heel plotseling begonnen of is de pijn altijd sluimerend aanwezig?
Hoe heftig is de pijn: Is de pijn steeds hetzelfde of komt het in aanvallen?
Heb je er koorts bij en/of voel je je ziek? Moet je overgeven?
Heb je ook veranderde afscheiding (meer, of bloederig, of ruikend).
Is er een relatie met je menstruatiecyclus (meer pijn voor/tijdens de menstruatie of juist midden in de cyclus)
Wordt de pijn meer of minder bij plassen of ontlasting?
Ben je zwanger of zou je zwanger kunnen zijn? Wanneer was je laatste menstruatie?

De meest voorkomende buikpijn klachten worden veroorzaakt door:

De darmen (prikkelbare darmen, obstipatie, darmontstekingen).
Blaas (blaasontsteking, nierbekkenontsteking, nierstuwing of nierstenen).
Baarmoeder (menstruatie, vleesbomen of zwangerschap).
Eierstokken (cysten, endometriose, bloeding aan de eierstok)
Eileiders (eileiderontsteking, PID, SOA)

buikpijn-gynaecoloog-the-mom

Buikpijn kan plotseling beginnen (acuut) of een slepende klacht zijn (chronisch).  Acute buikpijn is vaak een reden om aan de bel te trekken. Zeker in de volgende situatie:

  1. Plotselinge buikpijn in combinatie met een (vroege) zwangerschap. Er kan eventueel ook bloedverlies optreden. Als de pijn hevig is moet je niet aarzelen en een arts raadplegen. Er kan sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een (dreigende) miskraam of een andere complicatie van de zwangerschap. Reden genoeg om goed naar de buikpijn te laten kijken.
  2. Als je buikpijn heel plotseling begint en hevig is, zeker als je er ook nog bij moet overgeven of koorts hebt of als de pijn steeds heviger wordt. Deze acute buikpijn kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een gedraaide cyste aan de eierstok, een blinde darmontsteking of een eileiderontsteking.

Chronische buikpijn is een vervelende klacht die vaak voorkomt. Omdat in je buik meerdere organen de boosdoener kunnen zijn en er soms ook niets te zien is bij onderzoek kan het tijdje duren voordat de oorzaak bekend is.

Probeer bij chronische buikpijn goed op te letten of je een patroon in de pijn kan ontdekken: Moment van de dag/week/maand. Zijn er uitlokkende factoren? Bijvoorbeeld voor of tijdens de menstruatie of bijvoorbeeld tijdens seks. Klachten van de darm hebben vaak een relatie met eten of ontlasting. Klachten van de baarmoeder/eierstokken hebben juist vaker een relatie met de menstruatiecyclus.

Ook menstruatiepijn kan reden zijn om contact met je arts op te nemen.  Klachten van de menstruatie komen veel voor en er zullen weinig vrouwen zijn die niet weten wat menstruatiepijn is. Sommige vrouwen hebben klachten die veel heviger zijn dan normaal en worden bijvoorbeeld in sterke mate belemmerd bij het uitoefenen van hun dagelijkse bezigheden door de menstruatie. Deze kan overmatig hevig zijn of de menstruatie kan dermate pijnlijk zijn dat de pijn niet te dragen is.

buikpijn-klachten-the-mom

Als deze klachten bij jou voorkomen is dat reden voor verder onderzoek. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een vleesboom is. Ook kan de menstruatie bovenmatig hevig zijn, soms zo hevig dat er bloedarmoede op kan treden.  Het kan ook zijn dat je endometriose (innesteling van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte) hebt, een aandoening die vaak pas na een lange periode (h)erkend wordt en die veel klachten kan geven.

Endometriose is een ziekte waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben en die nog vaak onderschat wordt. Later deze maand zullen we een volledig artikel wijden aan deze aandoening.

Over Women´s Healthcare Center
Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Save

Save

Add a comment

Geef een reactie