Health Care

Gynaecoloog Florien ten Cate beantwoordt veel gestelde vragen over afscheiding

Afscheiding, witte vloed, fluor vaginalis. Wat is afscheiding, wat is normale afscheiding en wanneer moet je je voor afscheiding laten behandelen? Deze vragen stellen alle vrouwen zichzelf en je durft je misschien niet meteen uit te spreken over dit onderwerp. Afscheiding is heel normaal en iedere vrouw heeft er in meer of mindere mate last van. Wel is het belangrijk om bij afwijkende afscheiding aan de bel te trekken. Gynaecoloog Florien ten Cate gaat vandaag in op de meest gestelde vragen omtrent afscheiding inclusief tips bij vervelende geurtjes en wanneer het tijd is om aan de bel te trekken.

Florien-ten-Cate-the-mom-WHC

Wat is afscheiding?

Afscheiding is vocht/slijm wat uit de vagina komt. Het wordt aangemaakt door klieren in de vaginawand en door je baarmoedermond. Afscheiding in je vagina helpt om je vaginawand te beschermen. Afscheiding uit de baarmoedermond verandert onder invloed van hormonen. Dit kunnen hormonen zijn in je eigen cyclus. Ook hormonen die je slikt met de anticonceptiepil hebben invloed op je afscheiding. In je vagina bevindt zich flora (micro-organismen waaronder diverse bacteriën en schimmels). Normaal zijn deze met elkaar in balans en heb je hier geen last van. Een verandering in deze balans kan het evenwicht verstoren. Een bekende oorzaak voor een verstoorde balans is een antibioticumkuur. Na zo’n kuur moet het evenwicht zich weer herstellen.

Hoeveel afscheiding is normaal?

Niet iedereen heeft evenveel afscheiding, er is een ruime variatie in wat normaal is. In je eigen cyclus heb je in de eerste helft na je menstruatie vaak het minste afscheiding. Rond je eisprong neemt de afscheiding toe, vaak is het dan wat slijmerig. Daarna verandert de afscheiding in de tweede helft van de cyclus en wordt het vaak wat geler/donkerder. In een zwangerschap kan de afscheiding toenemen en ook veranderen. Normale afscheiding is wat voor jou normaal is. Dit hoeft niet hetzelfde te zijn als bij anderen uit je omgeving. Het is normaal dat je afscheiding hebt, het is iets dat bij je lichaam hoort en dat je niet kan laten stoppen.

vaginal-discharge-the-mom

Wanneer is afscheiding afwijkend? 

Afscheiding is afwijkend als het verandert ten opzichte van wat je van jezelf gewend bent. Dit kan een verandering zijn in kleur (witter dan normaal, groen, bruin, bloederig). Of in hoeveelheid/samenstelling (overvloedig, brokkelig). Of in geur. Soms kan afwijkende afscheiding samengaan met andere klachten zoals jeuk of irritatie, of pijn bij het vrijen.

Wat kun je doen aan geurtjes? 

Afscheiding ruikt vaak wel iets en dat is normaal. Als je vindt dat je afscheiding stinkt kun je onderzoek laten doen om te kijken of er sprake is van een infectie.  Voor je persoonlijke hygiëne is het voldoende om dagelijks je vagina te reinigen met lauw/warm water. Irritatie van de vagina verergert de afscheiding vaak juist. Dat is de reden dat vaginale spoelingen/douches en intensief reinigen van de vagina met zeep of andere reinigingsmiddelen niet wordt aangeraden.  Van sommige dingen is niet aangetoond dat ze afscheidingsklachten verergeren of verbeteren: dit geldt voor het soort kleding/ondergoed dat je draagt (strakke kleding, synthetisch ondergoed, inlegkruisjes).

In welke periode heb je het meest last van afscheiding? 

Zoals ik al vertelde wisselt de hoeveelheid afscheiding met je cyclus en tijdens een zwangerschap maar ook na de overgang verandert dit. Soms kan door een infectie de afscheiding toenemen. Dit kan bijvoorbeeld bij een schimmelinfectie zijn of bij een bacteriële vaginose. Deze beide infecties zijn het gevolg van een verstoorde balans. Ook Trichomonas kan een infectie geven, dit is een micro-organisme dat door seks wordt overgedragen.

Is het normaal om na de seks meer afscheiding te hebben? 

Door opwinding maakt je vagina vocht/slijm aan. Dit werkt als natuurlijk glijmiddel en zorgt ervoor dat aanraken prettig wordt. Na seks kun je wat meer afscheiding opmerken, dit duurt vaak maar kort. Als je gemeenschap hebt gehad en je partner heeft een zaadlozing in je gehad loopt dit er na seks uit.

afscheiding-the-mom-womens-health-care-center

Kan afscheiding gepaard gaan met pijn? 

Als je een vaginale infectie hebt gaat dit vaak gepaard met veranderde afscheiding maar soms ook irritatie en jeuk. Soms kunnen de klachten vooral vaginaal zijn, soms zit de irritatie ook aan de buitenkant bij je schaamlippen of in je bilnaad. Dit kan pijn geven, ook of juist bij seks. Pijn is niet normaal en als pijn niet snel verdwijnt is het belangrijk om naar een arts te gaan om te kijken wat de oorzaak van de pijn kan zijn.

Wanneer moet ik naar de arts met afscheidingsklachten?

Afscheidingsklachten zijn een reden om een arts te bezoeken als het verandert ten opzichte van wat je gewend bent en als je er last van hebt. Bij afscheidingsklachten in combinatie met buikpijn en/of koorts hebt moet je denken aan een SOA (met name chlamydia of gonorroe). Het advies is zeker zo snel mogelijk een afspraak bij een arts te maken. Bij bloederige afscheiding moet je altijd een arts bezoeken. Bij vaginale pijn of pijn bij seks is het advies ook om een arts te bezoeken.

Is er iets wat ik zelf kan doen om afscheiding te verminderen? 

Vaak is een verandering in afscheiding het gevolg van een verstoring in de vaginale balans. Het lichaam herstelt dit vaak vanzelf, als je het de tijd geeft. Als je klachten aanhouden is het raadzaam een arts te bezoeken. Een kuur voor een schimmelinfectie of bacteriële vaginose is kort en heeft vaak resultaat. De kans is wel aanwezig dat de klachten terugkomen omdat de balans verstoord is. Dat verklaart waarom deze klachten soms hardnekkig zijn.

Over Women´s Healthcare Center
Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Add a comment

Geef een reactie