Logo

Health Care

Gynaecoloog Florien ten Cate beantwoordt veelgestelde vragen over het uitstrijkje

Het uitstrijkje uitgelicht! Vandaag spreken we met Gynaecoloog Drs. Florien ten Cate vanuit het Women´s Healthcare Center over het uitstrijkje. Want hoe vaak moeten we nou eigenlijk een uitstrijk maken en hoe worden afwijkingen aan de baarmoederhals veroorzaakt? En een andere belangrijke vraag waar we graag meer over willen weten; waarom maken we in Nederland nou maar 1 keer in de 5 jaar een uitstrijk? Daarnaast zal het uitstrijkje zoals we die nu kennen per 2017 veranderen en daar willen we natuurlijk meer informatie over! Lees snel mee.

uitstrijkje-WHC-Florien-ten-Cate-The-Mom

Waardoor worden baarmoederhals afwijkingen veroorzaakt?

Afwijkingen aan de baarmoederhals worden (meestal) veroorzaakt door het HPV-virus. Dit is een virus dat door seksueel contact wordt overgebracht, erg besmettelijk is en bij 80% van de mensen ooit in hun leven aanwezig is. Bij een klein deel van de vrouwen leidt dit virus tot afwijkingen aan de baarmoederhals. Vaak verdwijnen deze afwijkingen weer. Echter, bij een klein deel van de vrouwen niet en moet er uiteindelijk een behandeling worden gegeven om baarmoederhalskanker te voorkomen.

Hoe vaak moeten we idealiter gezien een uitstrijkje laten maken?

In ons land wordt elke vrouw tussen 30-60 jaar elke 5 jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Deze uitstrijkjes zijn bedoeld om vroegtijdig eventuele afwijkingen op te sporen die in de toekomst mogelijk tot baarmoederhalskanker kunnen leiden. Deze afwijkingen kunnen dan in een vroeg stadium eenvoudig behandeld worden. De uitslag wordt uitgedrukt in PAP, waarbij de normale uitslag, PAP 1, bij ongeveer 96% wordt gevonden. Bij een uitstrijkje worden wat cellen van de baarmoederhals afgenomen die vervolgens in het laboratorium onderzocht worden.

Waarom wordt er voor gekozen om deze test ´slechts´ 1 keer in de 5 jaar uit te voeren:

Er is voor gekozen om dit eens per 5 jaar te doen omdat in onderzoek is aangetoond dat dan de voordelen (vroege opsporing) opwegen tegen de nadelen (overbehandeling van afwijkingen die vanzelf ook weer verdwijnen). Dus het te vaak maken van uitstrijkjes bij mensen zonder klachten kan leiden tot het opsporen van afwijkingen die ook vanzelf weer zouden zijn verdwenen. Het afweersysteem van het lichaam ruimt namelijk een deel van de (beginnende) afwijkingen zelf weer op. Te vroeg opsporen bij mensen zonder klachten heeft dus als nadeel dat te snel behandelingen worden ingezet die achteraf misschien niet nodig waren geweest. Het WHC Amsterdam hecht veel waarde aan preventief onderzoek. Zodoende is het ook mogelijk om op eigen initiatief een uitstrijkje te laten maken. Tevens zijn er indicaties waarvoor je het uitstrijkje jaarlijks of direct bij specifieke klachten door de gynaecoloog moet laten maken.

Bij welke klachten moet ik wel direct een afspraak maken met de gynaecoloog?

Uiteraard zijn er ook klachten waarvoor je helemaal niet moet wachten met het maken van een afspraak voor een uitstrijkje. Deze klachten zijn bijvoorbeeld: tussentijds of aanhoudend bloedverlies, bloederige afscheiding, bloedverlies na het vrijen, of vaginale afscheiding die veranderd is ten opzichte van eerder. Ook bij bloedverlies na de overgang moet aanvullend onderzoek gedaan worden door de gynaecoloog waaronder het maken van een uitstrijkje.

Wat gebeurt er wanneer een afwijkende uitslag wordt gevonden?

Wanneer er een afwijkende uitslag wordt gevonden in het uitstrijkje dan zal verder onderzoek door de gynaecoloog plaatsvinden. Daarnaast dien je vaker gecontroleerd te worden. Ook na een behandeling voor een afwijkend uitstrijkje (Lisexcisie) kom je nog een aantal keren terug voor vervolgonderzoek voordat je wordt terugverwezen naar het bevolkingsonderzoek.

WHC-PAP-smear-the-mom

Wanneer is er sprake van een verhoogd risico?

Bij sommige vrouwen is er sprake van een verhoogd risico, zij zullen vaker voor een uitstrijkje moeten worden gezien. Een voorbeeld is als je een DES dochter bent. Of als je immuun-gecompromitteerd bent (HIV-besmet). Ook wordt een uitstrijkje gemaakt bij vrouwen die bijvoorbeeld genitale wratjes hebben omdat dit virus, familie is van het virus dat leidt tot afwijkende uitstrijkjes en dit vaak samen voorkomt.

Wat gaat er veranderen aan het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker vanaf 2017

Vanaf volgend jaar wordt overgegaan op een nieuwe classificatie van de uitstrijkjes. Tot nu toe wordt het PAP systeem gebruikt, maar vanaf volgend jaar wordt dit vervangen door een HPV-test. Een HPV-test spoort het virus zelf op in plaats van de cel afwijkingen die door het virus worden veroorzaakt, zoals het PAP systeem dat vandaag doet. Net zoals bij het PAP systeem gebeurt een HPV-test eveneens op een uitstrijkje van de baarmoederhals.
Het uitstrijkje volgens het PAP systeem wordt dan alleen nog bepaald als de HPV-test positief is. Hierdoor worden vrouwen met een verhoogd risico ook gevonden in plaats van alleen vrouwen die al aangetaste cellen hebben. Het is nog niet exact duidelijk wanneer het nieuwe systeem operationeel wordt maar de verwachting is dat dit in 2017 zal zijn. Vraag uw arts of gynaecoloog voor meer informatie.

Over Women´s Healthcare Center

Het Women´s Healthcare Center, afgekort WHC, is een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg met verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Deze kleinschalige specialistische kliniek met veel persoonlijke aandacht is inmiddels een gevestigde naam binnen het zorglandschap en behoort vandaag de dag tot de top poliklinische zorginstellingen van Nederland. Bij het WHC kun je terecht voor uitstekende en persoonlijke zorg omtrent je zwangerschap en kinderwens. Alle afspraken zoals echo´s en consulten worden op 1 locatie verricht en uiteraard ben je verzekerd van de meest moderne behandelapparatuur. Het WHC garandeert 100% vergoeding en heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Maar het fijne is dat je ook op eigen kosten (dus zonder doorverwijzing) binnen 48 uur terecht kunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.