Logo

Health Care

Dokter Leenarts deelt haar 6 schoolreisje survivaltips

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien, en zoon Hein. Marjolein is werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk en daarnaast heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com. Vandaag deelt Marjolein haar 6 tips waaraan je moet denken als je als begeleider meegaat op schoolreis of als jouw kind binnenkort op de bus stapt naar een pretpark, dierentuin of noem maar op. 

6 schoolreisje survivaltips

De schoolreisjes-tijd is aangebroken. Ga je mee als begeleider, dan is het even flink aanpoten zo’n dag. Dat heb ik tijdens de schoolreisjes van mijn kinderen al ervaren. Denk aan wagenziekte, vergeten lunchpakketten, verloren rugzakken… Maar ook aan felle zon, insectenbeten en kapotte knieën. Daarom, voor iedereen die binnenkort als begeleider meegaat of haar kind goed voorbereid op pad wilt laten gaan: 6 survivaltips.

Survivaltip 1: Zonbescherming
Zorg voor een goede bescherming tegen zon. Laat alle kinderen een petje en zo nodig UV-werende kleding dragen. Smeer de kinderen (en jezelf!) goed in met een zonnebrandcrème met SPF 30. Vergeet niet ook de randjes van kleding, achter de oren en voeten in te smeren. Ik deed een onderzoekje en daaruit blijkt dat jaarlijks 30% van de zonverbrandingen gewoon in de speeltuin plaatsvindt!

Hoewel je met factor 30 zonnebrand goed beschermd bent, blijft het belangrijk om de huid om de twee of drie uur opnieuw in te smeren en – ondanks dat een zonnebrandcrème waterresistent is – vaker bij transpiratie of contact met water of zand!

Survivaltip 2. Insectenspray
Steekvliegen, wespen, dazen en muggen. Ze kunnen een behoorlijke domper op de feestvreugde opleveren! Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat de kinderen geprikt worden. Tegen muggen en teken kan voor kinderen vanaf 2 jaar een insectenspray met 30% DEET worden gebruikt.

Survivaltip 3. Insectensteek
Toch gestoken door een insect? Bijna altijd herken je de steek van stekende insecten aan een rood bultje of vlekje op de huid. Soms zie je in het midden het plekje waar is gebeten. Verkoelen kan verlichting bieden. Doe dit bijvoorbeeld met een natte doek of een ijsblokje.

Een steek die echt even schrikken is, is een bijen- of wespensteek. Binnen een kwartier ontstaan de reacties op deze steek. Blijven de klachten op de plek zelf, dan is er geen sprake van een allergische reactie. Neem direct contact op met de huisarts bij een steek in de mond of keel, of bij een heftige reactie: zwelling van lippen, oogleden of keel, duizeligheid of verwarring, galbulten, misselijkheid of overgeven.

Een bijensteek herken je aan de angel die vaak in de huid achterblijft. Verwijder deze dan meteen: kras over de huid met je nagel of met een mesje. Knijp er niet in met je nagels of met een pincet, want dan komt het gif vrij. Koel hierna met een natte handdoek of met ijs.

Survivaltip 4. Teken
Als je met de kinderen in de bossen, duinen of heide verblijft, dan is het belangrijk om ‘s avonds te controleren op teken! Teken kunnen overal zitten, maar liezen, knieholtes, oksels, billetjes, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek zijn favoriet.

Een tekenbeet herkennen is niet altijd even makkelijk. Het lijkt vaak net alsof de tekenbeet een korstje of een moedervlekje is, maar als je beter kijkt, dan zie je op de tekenbeet een zwart puntje of zwarte pootjes. Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Pak met een pincet de teek voorzichtig beet en trek hem langzaam uit de huid.

Survivaltip 5. Kapotte knieën
Rennende kinderen, korte broeken en blote benen… Je raadt het al: kapotte knieën. Waarschijnlijk gaat er geen één schoolreisje voorbij zonder dat je pleisters nodig hebt. Een schaafwond kan je het beste even afspoelen met lauwwarm water. Zandkorrels of steentjes haal je eruit met een pincet. Daarna eventueel een pleister erop – en door! Het zelfhelende vermogen van de huid doet de rest.

Survivaltip 6. Luizen
En last but not least, bestemmingen van schoolreisjes zijn bij uitstek locaties waar veel kinderen bij elkaar komen, een uitstekende bron voor ‘luizen besmetting’. Kortom, verstandig om na het schoolreisje de kinderen te (laten) checken op luizen!

Wat je moet meenemen tijdens het schoolreisje
Met de zes tips hierboven kan je als ouder altijd je steentje bijdragen als zon, beten en/of beestjes het schoolreisje dreigen te verpesten. En na al deze survivaltips zijn er dus vier dingen die je écht moet meenemen tijdens het schoolreisje:

  1. zonnebrandcrème
  2. DEET
  3. pincet
  4. pleisters

Het is een korte checklist, maar het zijn wel net deze items die de schoolreis tot een succes maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *