Logo

Blogs

Claims op cosmeticaproducten, zin of onzin? Dokter Leenarts legt uit

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com

Wanneer je op een verpakking van een cosmeticaproduct kijkt, zie je allerlei claims staan. Zoals ‘dermatologisch getest’, ‘natuurlijk’ en ‘dierproefvrij’. Als dit erop staat, dan zal het allemaal wel goed zijn. Toch? Helaas niet altijd. Ik deed onderzoek naar de zin en onzin van claims bij cosmetica.

Uit mijn onderzoek onder 1021 ouders blijkt dat er veel misverstanden bestaan over deze claims, want wat houden ze nu eigenlijk precies in? Onlangs dook ook Editie NL in deze materie en vroeg mij om een toelichting. Hier kun je het item bekijken.

Natuurlijk?

Mijn onderzoek toonde aan dat 36% van de ondervraagden gelooft dat een product veilig is wanneer er ‘natuurlijk’ op staat.

Mensen hebben met de term ‘natuurlijk’ vaak de associatie ‘gezond’. Een stof die natuurlijk is, die kan toch nooit slecht reageren op het lichaam? Dit is helaas niet waar. Of de stof door een mens gemaakt is (synthetische stof) of uit de natuur onttrokken is, zegt niets over de veiligheid ervan. Natuurlijke stoffen zijn dus niet per se beter dan synthetische stoffen, wat echter wel vaak gedacht wordt. Ook de natuur bevat producten die niet goed kunnen zijn voor een mens.

Daarnaast kunnen natuurlijke oliën of stoffen net zo goed een allergische reactie van de huid veroorzaken als synthetische stoffen. Alle stoffen, zowel synthetisch als natuurlijk, zullen dan ook altijd getest moeten worden op veiligheid. Het is voornamelijk de gebruikte dosering die een stof veilig of schadelijk maakt.

Dermatologisch getest?
45% van de ondervraagden is ervan overtuigd dat een product goed is voor de huid als de claim ‘dermatologisch getest’ op een product vermeld staat.

Ook de claim ‘dermatologisch getest’ doet regelmatig wat stof opwaaien. Wanneer dit op een product staat, betekent het dat de fabrikant het product – onder supervisie van dermatologen – heeft laten testen op een groep mensen die zich hier vrijwillig voor hebben aangeboden. Consumenten mogen van deze uitspraak verwachten dat het product getest is en getolereerd wordt op de huid. Kort gezegd: het product is bruikbaar voor op de huid.

Maar een grote kanttekening die bij dit verhaal gemaakt moet worden, is dat er geen informatie beschikbaar is over de vrijwilligers die gebruikt zijn, wat voor soort huid zij hadden, de omvang van de gebruikte groep vrijwilligers, de kwaliteit van het onderzoek en ga zo maar door. Dit maakt dat we deze claim zeker ook met een korreltje zout moeten nemen…

Dierproeven in Nederland?
61% van de ondervraagden gelooft dat dierproeven in Nederland worden uitgevoerd, en 56% vindt dit een probleem.

 Tegenwoordig vinden we het steeds belangrijker dat cosmeticaproducten niet meer op dieren getest worden. De gedachte dat dit in Nederland nog zou worden gedaan, klopt alleen niet. Het uitvoeren van dierproeven is in Nederland al sinds 1997 verboden en is in de gehele EU sinds 2004 verboden. In de huidige wereld zijn er meerdere mogelijkheden om cosmetica te testen en cosmetica wordt ook vaker op menselijke vrijwilligers getest.

In sommige landen, zoals China, worden veiligheidsproeven nog wel op dieren gedaan omdat dit is vastgelegd in de wet. De Europese cosmetische industrie ziet dit natuurlijk liever anders en blijft het gesprek aangaan met dit soort landen om deze wetten te veranderen.

Als consument is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de betekenissen van cosmetische claims. Zo weet je in de winkel waar je aan toe bent, en laat je je niet verleiden door onzinnige claims!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *