Blogs

Maak je niet zo druk! Hoe dan?! Life Coach Jitske Lochtenberg vertelt het je

Jitske Lochtenberg werkt als life-coach en trainer met vrouwen met jonge kinderen. Zij gelooft er in dat als jij als vrouw in je kracht staat, weet wie je bent en wat je wilt, je van daaruit een geduldigere moeder en lievere partner bent. Je met meer energie je werk kunt doen. En vooral een stuk relaxter en gelukkiger bent. Als vrouw met jonge kinderen ben je niet alleen moeder. Je bent vooral jezelf. Maar dat vergeten we wel eens. Samen met haar twee prachtige dochters en vriend woont ze in Utrecht. In haar blogs schrijft ze over hoe je naast moeder vooral ook jezelf kunt blijven.

Maak je niet zo druk

Gefrustreerd omdat je partner niet doet wat jij eigenlijk wilt. Geïrriteerd door een idioot op de weg. Teleurgesteld omdat je door het weer de weg niet op kan en je eigenlijk iets super tofs zou gaan doen. Bezorgd omdat je bang bent dat je ontslagen wordt omdat het slecht gaat met het bedrijf.

Allemaal dingen waar je je druk om kunt maken. Boos. Geïrriteerd. Gefrustreerd. Maar het heeft geen zin.
Want het zit niet in jouw cirkel van invloed.Ken je die? De cirkels van invloed? Zo niet, ik ga het je uitleggen. Wel? Ook dan is het de moeite waard om door te lezen. Want ik denk dat ik nog een leuke aanvulling heb.

Persoonlijk houd ik niet zo van stress. Ik vind het niet leuk om regelmatig stress, irritatie of frustratie te ervaren.
Maar ik had er vaak last van. Zelfs zo erg dat ik er 10 jaar geleden een lichte burn-out aan overhield en niet om je bang te maken, maar wist je dat stress doodsoorzaak nummer 1 is?

Ik ben er dus mee gestopt. Met me overal druk om maken. De cirkels van invloed hebben me daar enorm bij geholpen, want op de dingen waar ik invloed op heb, daar kan ik wat aan doen. En de rest? Laat ik lekker gaan. Het enige wat ik doe, is kijken wat er wel binnen mijn invloedsferen ligt.

De 5 Cirkels van invloed
1. Ik = controle
De enige persoon waar je de controle over heb, ben jijzelf. En zelfs dat kan soms lastig zijn. 🙂 Maar in principe ben jij wel de enige persoon waar jij controle over hebt. Op de rest van de wereld niet. Hoe jammer dat soms ook is. Of hoe graag je dat soms wel zou willen.

2. De ander = invloed
Op de mensen om je heen kun je invloed uitoefenen. Op je partner, kinderen, directe collega’s, vriendinnen, familie etc. Maar uiteindelijk heb je niet de controle over wat zij doen. Je kunt alleen maar doen wat jij kunt doen en de rest hangt af van de persoon met wie je te maken hebt. Een voorbeeld: jij wilt iets leuks doen met je kids en je man blijft liever Formule 1 kijken op de bank. Dan kun jij aangeven wat jij graag wilt, eventueel nog wat argumenten in de strijd gooien waardoor hij toch mee gaat. Met of zonder zin. Maar je hebt er geen controle over, want als hij op de bank blijft liggen dan is dat wat het is. En dan kun je boos of teleurgesteld zijn of je er druk over maken, maar je kunt er toch niks aan doen. Of je had hem wel meegekregen maar dan heb je geen controle over de manier waarop hij meegaat.

3. Nog meer anderen = beetje invloed of geen
Bijvoorbeeld wanneer politici dingen besluiten waardoor jij minder kinderopvangtoeslag krijgt. Daar kun je gefrustreerd over raken maar heeft geen zin. Idioten op de weg die je afsnijden of niet doorrijden. Kun je je gaan zitten opvreten, maar heeft geen zin. Een klant die op het laatste moment de opdracht wijzigt. Helaas weinig invloed vanuit jouw kant.

4. Omstandigheden = geen invloed
Het weer. Een lange file. Het land waarin je geboren bent.
Een enorm lange file en te laat komen op een belangrijke afspraak. Als je er in zit: maak je niet te druk. Je kunt er nu niks meer aan doen. Zeker op omstandigheden kun je helemaal geen invloed uitoefenen. Het enige waar je invloed op hebt is hoe je er op reageert en hoe je handelt.
Je hebt geen invloed op of je een examen haalt. De pitch wint. De baan krijgt. Je hebt wel degelijk invloed op hoe je je voorbereidt. En hoe je ergens aan begint. Maar het eindresultaat hangt ook af van factoren waar jij geen invloed op hebt.

5. Bezig zijn met het gevolg van het resultaat = ik word gek!
(deze hoorde ik van oud-hockeycoach Marc Lammers in een podcast van 100%Thijs)
We zijn ook nog eens vaak bezig met het gevolg van het resultaat. Dus bijvoorbeeld: als we die pitch niet winnen, raak ik mijn baan kwijt. Als ik die baan niet krijg komt er niet snel genoeg geld binnen.
Dit zijn zorgen waar je helemaal geen invloed op hebt. Tenminste niet op het eindresultaat. Hierdoor ontstaat vaak faalangst. Of het kan een aanleiding zijn voor een burn-out.

Dus even samenvattend. Je hebt alleen de controle over jezelf. Je kunt wat invloed uitoefenen op de mensen om je heen. En de rest? Niet druk om maken. Overigens betekent dit niet dat je je de dingen moet laten gebeuren.

Als je telkens file hebt, heb je wel invloed op het tijdstip waarop je vertrekt, het vervoersmiddel dat je kiest etc.
Als je partner ‘nooit doet waar jij zin in hebt’, dan heb jij wel invloed op hoe je met hem praat, wat je met hem deelt.
Als het krijgen van die ene baan heel belangrijk is, dan heb je wel invloed op hoe je je voorbereidt.

En verder om in de woorden te spreken van Elza van Frozen: “Laat het los, laat het gaan’.

Geloof me het scheelt een heleboel stress. Je maakt je een stuk minder druk. En dat zorgt weer voor een heleboel rust.
En om deze blog mooi af te sluiten: het is simpel maar niet gemakkelijk. 🙂 Hopelijk geven de cirkels van invloed je het inzicht om je iets minder druk te maken over de dingen in je leven waar je geen invloed op hebt.

Liefs, Jitske Lochtenberg

Meer info over wat ik doe en of ik jou ergens mee kan helpen? www.vandroomnaardaad.nl

Blog-Jitske-Lochtenberg-Maak-je-niet-Druk

Add a comment

Geef een reactie