Blogs

Life-coach Jitske geeft 6 tips om makkelijker nee te zeggen

Jitske Lochtenberg werkt als life-coach en trainer met vrouwen met jonge kinderen. Zij gelooft er in dat als jij als vrouw in je kracht staat, weet wie je bent en wat je wilt, je van daaruit een geduldigere moeder en lievere partner bent. Je met meer energie je werk kunt doen. En vooral een stuk relaxter en gelukkiger bent. Als vrouw met jonge kinderen ben je niet alleen moeder. Je bent vooral jezelf. Maar dat vergeten we wel eens. Samen met haar twee prachtige dochters en vriend woont ze in Utrecht. In haar blogs schrijft ze over hoe je naast moeder vooral ook jezelf kunt blijven.

Vind jij “nee” zeggen ook zo moeilijk? Is het iets wat je liever niet doet? En al helemaal niet leuk vindt? Baal je soms dat je “ja” hebt gezegd terwijl je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt? Of dat het niet uitkomt? Erger nog, dat je “ja” zegt tegen iets waar je eigenlijk niet zo goed in bent.

Iedereen heeft hier weleens last van. Ik ook. Zeker bij mensen die ik aardig vind, voelt “nee” zeggen een beetje lelijk. De onderstaande tips helpen mij om beter “nee” te zeggen. Ik hoop jou ook.

  1. “Nee” zeggen tegen het een betekent ook “ja” zeggen tegen iets anders

Nee. Het klinkt soms zo hard. Zo definitief. Alsof je een deur dichtgooit in iemands gezicht. Nee. Punt. Maar soms weet je diep van binnen dat nee zeggen eigenlijk wel beter is… voor jou. Dit simpele truckje helpt je wat minder zwaar te tillen aan het woordje “nee”: Bedenk eens dat je niet alleen nee zegt tegen de ander, maar daarmee ook ja tegen jezelf, tegen iets wat voor jou belangrijk is. Ontspanning bijvoorbeeld, of qualitytime met je gezin.

  1. Soms wil de ander “nee” horen

Heb je daar weleens bij stil gestaan? Bijvoorbeeld je kinderen die altijd maar van alles vragen en altijd “ja” te horen krijgen. Soms vinden die kinderen het heerlijk – of in ieder geval heel duidelijk – als mamma gewoon eens “nee” zegt. Ook andere vragen je soms dingen omdat ze denken dat het hoort. Het kan dan een verademing zijn als iemand denkt ’Wat wil ik echt?’ en dan concludeert dat het oprecht “nee” is. Bijvoorbeeld, ik had laatst een bioscoopdate met een vriendin. We hadden allebei eigenlijk geen zin, maar we hadden afgesproken, dus ja. Uiteindelijk vroeg ik haar: “Zullen we gewoon een andere keer gaan?” En opgelucht dat zij was. Zij wilde eigenlijk ook niet maar durfde dat niet te zeggen.

  1. Nee met een alternatief

“Nee” zeggen op het ene moment, wil niet zeggen dat het nee voor altijd is. Een alternatief aandragen is erg handig in sommige situaties. Als iemand op je werk een afspraak met je wil maken op een onmogelijk tijdstip, bied dan een alternatief. Of als iemand wil dat je iets specifieks doet, zeg dan “Nee, maar ik kan wel dit of dit voor je doen.” Daar is de ander vaak ook erg tevreden mee.

  1. Je zegt geen “nee” tegen de persoon maar tegen de vraag

Heb jij ook vaak het gevoel dat je iemand persoonlijk afwijst wanneer je nee zegt? Deze tip werkt bij mij altijd goed. Ik herinner mijzelf eraan dat ik geen “nee” zeg tegen de persoon die het vraagt, maar tegen zijn of haar vraag. Het “nee” zeggen betekent niet dat ik hem of haar niet aardig vind. Soms zeg ik dat er ook gewoon bij. 🙂

  1. Hoe zeggen anderen “nee”?

Een vriendin van mij attendeerde mij op deze tip. Kijk het kunstje gewoon eens af bij anderen! Hoe zeggen jouw vriendinnen of collega’s “nee”? En hoe zeggen zij “nee” tegen jou?

  1. Oefen met “nee” zeggen

Blijf je het moeilijk vinden? – wat ik overigens goed begrijp – Begin dan met het oefenen van kleine stappen. Bij de kassa, als ze vragen of je er 10 cent bij hebt. Tegen je dochter, als zij voor het slapen gaan om nog een verhaaltje vraagt. Oefening baart kunst.

Succes met nee zeggen!

Heb jij nog een goede tip? Dan hoor ik dat graag. Zet je hem hieronder bij de comments?

Liefs,

Jitske Lochtenberg – Lifecoach bij van Droom naar Daad

Volg mij op Facebook voor dagelijkse tips, inspiratie, blogs over het vinden en behouden van balans tussen je gezin, je werk en jezelf.

Jitske-Lochtenberg-life-Coach-The-Mom

Add a comment

Geef een reactie