Blog Life-coach Jitske Lochtenberg: Wat is dat eigenlijk, tijd voor mezelf?!

Blogs

Blog Life-coach Jitske Lochtenberg: Wat is dat eigenlijk, tijd voor mezelf?!

Jitske Lochtenberg werkt als life-coach en trainer met vrouwen met jonge kinderen. Zij gelooft er in dat als jij als vrouw in je kracht staat, weet wie je bent en wat je wilt, je van daaruit een geduldigere moeder en lievere partner bent. Je met meer energie je werk kunt doen. En vooral een stuk relaxter en gelukkiger bent. Als vrouw met jonge kinderen ben je niet alleen moeder. Je bent vooral jezelf. Maar dat vergeten we wel eens. Samen met haar twee prachtige dochters en vriend woont ze in Utrecht. In haar blogs schrijft ze over hoe je naast moeder vooral ook jezelf kunt blijven.

Wat is dat eigenlijk, tijd voor mezelf?!

Er is ‘tijd voor mezelf’ voordat ik kinderen had en er is ‘tijd voor mezelf’ nadat ik kinderen heb gekregen. En die twee zijn niet met elkaar te vergelijken.

Voordat ik moeder was, had ik alle tijd van de wereld. Nou ja niet altijd want er zijn fases geweest dat ik veel te veel werkte en dan in het weekend echt moest bijkomen en weinig puf had om leuke dingen te doen. Maar buiten die momenten kon ik doen en laten wat ik wilde. Bijvoorbeeld uren lang badderen, uitgebreid opmaken, nagels doen, kleding uitzoeken, iets aantrekken, weer uitdoen, toch wat anders aanpassen en net zo lang bezig zijn totdat ik helemaal klaar was voor een avondje uit. Eerst lekker eten met vriendinnen, een terrasje pakken, cocktailtjes drinken, beetje flirten, dan ergens heen om te gaan dansen tot in de vroege uurtjes. De volgende ochtend uitslapen tot ik echt niet verder kon, uitgebreid ontbijten, sporten, dan ’s middags nog even afspreken met vriendinnen en ’s avonds heerlijk een boek lezen op de bank met een kop hete thee.

Als ik toen wist wat ik nu weet…

Nu ben ik blij als ik kan douchen zonder dat er een kind schreeuwt, iets wilt of wakker wordt uit haar middagslaapje. Lukt het me zelden om uitgebreid te douchen omdat ik óf gestoord wordt, óf liever snel mijn bed in kruip. Ben ik blij als ik een jurkje aantrek waar geen spuug of etensresten opzitten. Om een boek te lezen moet ik echt tijd maken. Met vriendinnen lunchen echt inplannen. En wekelijks een avondje uit zoals ik hierboven heb omschreven houd ik niet eens meer vol. Rond middernacht ben ik gaar en ga ik liever niet te laat naar bed omdat ik weet dat mijn lieverds de volgende ochtend vroeg staan te springen naast mijn bed.

En dat is niet erg, want mijn meiden geven me het grootste plezier, ongelooflijk veel liefde en veel meer dan ik ooit had durven dromen. Maar als het gaat om tijd voor mezelf is de wereld er wel anders uit gaan zien.

Maar tijd voor mezelf maak ik heel bewust. Zodat ik me een avondje alleen vrouw voel, met mezelf bezig ben en het moeder zijn even parkeer.

Tijd met mijn kinderen is ook tijd voor mezelf…

Ik krijg vaak de vraag van vrouwen: “Maar wat vind jij dan tijd voor jezelf? Want tijd met mijn kinderen vind ik ook heerlijk”. Ja dat klopt. Dat vind ik ook. Maar is het altijd tijd voor jezelf? Dat denk ik niet. Want je staat nou eenmaal ‘AAN’ als je met je kids bent. Zeker als ze nog jong zijn. Je let op, je voedt op, je bent waakzaam. Je kunt je niet verliezen in een boek, in bed blijven liggen omdat je er nog even niet uit wilt of uitgebreid douchen. Nou ja misschien wel als je met je partner afspreekt dat jij even ‘of the hook’ bent natuurlijk.

Tijd voor mijzelf is dan ook echt tijd waarin ik niets hoef. Ik kan bepalen wat ik ga doen. Als ik niet iets van mijn to-do lijstje afwerk dat met werk, huishouden of andere regelzaken te maken heeft. En het is ontzettend belangrijk dat je die tijd voor jezelf maakt als moeder. Want het is ontzettend makkelijk om je te verliezen in het zorgen voor je kindjes, het draaiende houden van het gezin en je werk doen. Maar als je niet met regelmaat iets doen waardoor je oplaadt. Iets doet wat echt van jou is. Waar jij energie van krijgt en van oplaadt dan heeft dat zijn weerslag op jezelf maar ook op je kinderen en je partner.

Een paar tips die je kunnen helpen:

  • Maak een lijstje met kleine dingen die je kunt doen waar je energie van krijgt. Zodat zodra er zich een moment van rust voordoet je meteen iets paraat hebt wat je kunt doen. En je dus niet op zo’n moment maar een wasje gaat doen.
  • Plan een maandelijkse date-night in met jezelf. Spreek met je partner af dat hij die avond alles doet wat met de kinderen te maken heeft zodat jij even een avondje helemaal aan jezelf kunt besteden. Geen partner? Vraag een oppas of zet de babyfoon bij de buren.
  • Echt niet mogelijk om bovenstaande 2 tips te realiseren? Zoek dan naar combinaties. Spelen je kinderen buiten? Pak zelf een stoel, lekker kopje thee en ga met je neus in de zon zitten. Boodschappen doen? Ga even langs de bakker en koop iets lekkers voor jullie allemaal. Oftewel zoek naar mogelijkheden om het nuttige met het plezierige te combineren.

Mijn vraag aan jou: wat ga jij deze week doen voor jezelf?

Liefs Jitske

Life coach bij van Droom naar Daad – voor krachtige vrouwen die meer willen halen uit zichzelf en het leven

Ps. Ik geef een paar keer per jaar de workshop ‘Het is tijd voor jezelf’ waarin je nog beter leert hoe je die tijd maakt, hoe je de balans houdt in alle rollen die je hebt en hoe je meer energie overhoudt aan het einde van de dag. Meer informatie vind je op www.vandroomnaardaad.nl/tijdvoorjezelf

Jitske-Lochtenberg-Van-Droom-naar-Daad-The-Mom-5

Add a comment

Geef een reactie