Blogs

Blog Life-coach Jitske Lochtenberg: Als je kiest, kies dan echt

Jitske Lochtenberg werkt als life-coach en trainer met vrouwen met jonge kinderen. Zij gelooft er in dat als jij als vrouw in je kracht staat, weet wie je bent en wat je wilt, je van daaruit een geduldigere moeder en lievere partner bent. Je met meer energie je werk kunt doen. En vooral een stuk relaxter en gelukkiger bent. Als vrouw met jonge kinderen ben je niet alleen moeder. Je bent vooral jezelf. Maar dat vergeten we wel eens. Samen met haar twee prachtige dochters en vriend woont ze in Utrecht. In haar blogs schrijft ze over hoe je naast moeder vooral ook jezelf kunt blijven.

Als je kiest, kies dan echt

Wat zijn de consequenties van je opties? En kies.

Vandaag dronk ik koffie met mijn nicht. Ze vertelde mij over haar drukke schema. Moeder van 3, masterstudie, 2 parttime banen.
Ik vroeg haar: “Hoe doe je dat? Of eigenlijk hoe zorg je ervoor dat het je niet te veel wordt?”
Ze dacht even na en zei: “Ik maak keuzes. Maar dan ook echt keuzes. Dus niet A doen en dan ondertussen ook nog met B, C en D bezig zijn. Als ik met de kinderen ben dan ben ik echt met hen. Als ik aan het werk ben, dan ligt mijn telefoon in mijn tas. En ík heb besloten die studie te doen, dus wat er ook gebeurt ik lever mijn opdrachten in en ga dat diploma halen. Dat is geen misschien.”
Ze inspireerde me enorm met haar verhaal, haar focus en de lichtheid waarmee ze er over vertelde.

Best druk en onrustig

Want het is zo gebeurt, je zit op je werk en ondertussen zit je met je hoofd bij wat je die avond nog thuis moet doen, dat je de gymtas van je kind niet moet vergeten, hoe het met de oudste gaat die niet helemaal lekker is. Als je een middag met je kinderen bent, gebeurt het vast wel eens of heel vaak dat je toch even op je telefoon je mail bekijkt. We kiezen er niet echt voor om op één plek te zijn. Want fysiek zijn we op één plek en in ons hoofd vaak op 1, 2 of 3 andere plekken. Best uhm druk en onrustig toch?

Thuisblijven met mijn zieke dochter? Of werken?

Een tijd geleden zijn mijn business-coach iets tegen mij wat ik nog vaak gebruik. We hadden het over keuzes maken. Ik vertelde hem dat mijn oudste dochter herstellende was van een griep, dat we haar naar mijn schoonmoeder hadden gebracht omdat we allebei moesten/wilden werken omdat we belangrijke afspraken hadden. Ik voelde me in tweestrijd. Een beetje schuldig naar mijn dochter toe, want was het niet beter om thuis te blijven en een dagje met mijn meisje te zijn? Voor haar te zorgen? Of wilde ik gewoon graag werken en mijn werkafspraken nakomen? Want daar hecht ik veel waarden aan, afspraken nakomen.

3 stappen om te kiezen

Mijn coach zei: het is heel simpel:

 1. Welke twee opties heb je?
  1. Thuisblijven met mijn dochter
  2. Werken
 2. Wat zijn de consequenties van beide?
  1. Thuisblijven: fijn dagje met mijn meisje, geeft haar wellicht het gevoel dat ik er ben (is dat echt zo want bij oma heeft ze het ook fijn en echt alle aandacht?), druk in mijn hoofd omdat ik niet kan werken, ik moet afspraken afzeggen en dat vind ik niet fijn.
  2. Werken: mijn dochter naar mijn schoonmoeder brengen (is haar tweede huis), geen dagje thuis lummelen, mijn werk gewoon kunnen doen, eventueel als ik snel klaar ben alsnog vroeg naar huis om met haar te kunnen zijn.
 3. En kies dan echt. Niet meer denken aan ‘o had ik niet dit of dat’. Dan volledig zijn met je keuzes en doorgaan.

Dit maakte het enorm overzichtelijk en makkelijk om te kiezen. Ik had namelijk al gekozen om te gaan werken. En kon nu de tweestrijd loslaten. Me volledig focussen op mijn werk en omdat ik nu zo gefocust was, ging alles veel sneller dan verwacht en kon ik alsnog snel naar mijn meisje toe.

Kun jij makkelijk op één plek te gelijk zijn? Zowel letterlijk als figuurlijk? Of gebeurt het jou ook regelmatig dat je met tig dingen tegelijk bezig bent? Hopelijk helpen deze 3 stappen jou ook om echte keuzes te maken.

Liefs,

Jitske Lochtenberg

Volg je me al op Facebook? Voor dagelijkse tips en inspiratie? www.facebook.com/vanDroomnaarDaad
Jitske-Lochtenberg-Van-Droom-naar-Daad-The-Mom-5

Add a comment

Geef een reactie