Blogs - Health Care

Blog Dokter Leenarts: Aambeien

Marjolein Leenarts is moeder van twee prachtige dochters Felice en Lien. En heeft daarnaast ook een zoon Hein. Ze is 3 dagen per week werkzaam als dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze haar eigen lijn ontwikkeld –Dokter Leenarts-  voor kinderen en volwassenen. Van waterpokken tot zonbescherming: Dokter Leenarts weet raad! www.dokterleenarts.com

AAMBEIEN
Jeuk of een irriterend gevoel aan je anus…liever iets waar je het niet over hebt. En krabben daar beneden is ook zo lastig…
De oorzaken van jeuk in deze regio kunnen uiteenlopend zijn, maar vaak is er sprake van aambeien.

Iedereen heeft aambeiweefsel ter hoogte van de sluitspieren van de anus. Dit aambeiweefsel zit er niet voor niets, het zorgt er namelijk voor dat de anus 100 % lucht- en waterdicht afgesloten is.
Aambeien ontstaan door druk. Bijvoorbeeld na een bevalling of gewoon door te “persen” op de WC. Hierdoor ontstaan kleine uitstulpinkjes van de huid ter plaatse ( het aambeiweefsel)
Omdat dit weefsel veel bloedvaatjes bevat, bloedt het makkelijk. Hierdoor is de kans groot dat wanneer je je billen afveegt er wat bloed op het toiletpapiertje te zien is.

Waarom krijg je jeuk bij aambeien?
Doordat de anus niet meer optimaal is afgesloten, lekken er wat darmsappen naar buiten. Hier merk je op zich niets van maar het probleem is dat de huid hier niet goed tegen kan met irritatie en jeuk als gevolg. Het is daarom belangrijk de huid te beschermen met een barrièrecreme.( https://www.drleenarts.com/product/cosmetisch-productbeschermende-barriere-creme)
Zijn aambeien altijd de oorzaak van anale jeuk?
Nee, er zijn vele mogelijke oorzaken van jeuk in deze regio; variërend van psoriasis, wormpjes, eczeem tot een allergie voor toiletdoekjes. Dus bezoek bij twijfel een huisarts of dermatoloog.

Mijn Tips:

  • Probeer niet te krabben, dit verlicht slechts tijdelijk en maakt de jeuk daarna erger
  • Gebruik een zalf met zinkoxide om een beschermend laagje rondom de anus te creëren
  • Eet vezelrijk
  • Drink voldoende
  • Beweeg/ sport regelmatig
  • Zet geen druk bij het ontlasten

Wat is de behandeling van aambeien?

Een soepele, regelmatige ontlasting is het allerbelangrijkste bij de behandeling van aambeien (en ook om aambeien te voorkomen).Zo hoef je geen kracht te zetten op de toilet.
Dit bereik je door veel vezelrijke voeding te eten. Dus bruin brood, zilvervliesrijst, volkoren producten etc. Maar vergeet ook niet hier genoeg bij te drinken en te bewegen.

Ter verlichting van symptomen als jeuk, pijn of zwelling kan lokale therapie middels een crème worden toegepast.
Wanneer dit alles onvoldoende is, zijn er ook behandelingen in het ziekenhuis door dermatoloog of chirurg mogelijk. Een veel voorkomende behandeling is de rubberbandligatie. Hierbij worden er kleine elastiekjes rond de aambei aangebracht. Hierdoor sterft het weefsel vanzelf af.

marjolein-leenarts-krentenbaard-the-mom

Add a comment

Geef een reactie