Blogs

Single Mom Cheryl stelt zichzelf voor

Single moms rock! En daarom gaan we de komende tijd 4 alleenstaande moeders volgen. Hoe houden zij alle ballen hoog? Hoe is de omgangsregeling met de vader? Het kan een behoorlijke struggle zijn waarbij de kindjes altijd op nummer 1 staan. Vandaag is het de beurt aan Cheryl om zichzelf voor te stellen. Op jonge leeftijd werd zij onverwacht moeder. haar dochtertje Emilia Rosina wordt bijna 4 en naast haar studie heeft Cheryl een prachtige stichting opgericht voor (single) moms. 

Blog single mom Cheryl Hartley The Mom (1)

Ik ben Cheryl Hartley, studente, collega, vriendin en vrijwilliger. In mijn 21e levensjaar kreeg ik echter de mooiste titel uit mijn leven, ik werd mama. Na een hectische zwangerschap schonk ik het leven aan mijn lieve dochter Emilia Rosina Hartley. Inmiddels is zij alweer bijna vier en breekt er binnenkort een hele nieuwe fase in ons leven aan! Een fase die wij na vier jaar nog steeds met zijn tweeën ingaan. De reden dat ik deze blog schrijf is omdat ik een kijkje wil geven in het leven als alleenstaande moeder, maar ook om andere alleenstaande moeders mee te laten genieten van herkenbare situaties, soms leuk en soms ook niet! Mijn doel is vooral om een realistisch en genuanceerd beeld te geven van het ouderschap. Het is het prachtigste wat mij ooit is overkomen en heeft mijn leven verrijkt zoals niks anders had kunnen doen! Maar god wat is het soms een gevecht om mijn hele schema rond te krijgen in mijn eentje. Af en toe zijn er zeker momenten dat ik dit hele gebonden leventje wel kan vervloeken.

Blog single mom Cheryl Hartley The Mom (5)

Mijn eigen jeugd is vrij onstabiel geweest. Ik heb mij nooit echt ergens thuis gevoeld en uiteindelijk heb ik hierdoor ook gedragsproblemen gekregen, bij jeugdzorg gewoond en veel hulpverlening gehad. Zonder de structuur van de jeugdinstellingen waar ik heb gewoond en de steun die zij mij hebben geboden zou ik nooit het opstapje hebben gehad om de vaardigheden aan te leren die ik nu zelf nodig heb als ouder.
Als tiener ben ik nog vrij wild gebleven, maar toen ik zwanger bleek te zijn werd ik mij zo bewust van het feit dat ik nu verantwoordelijk was voor het verloop van iemand zijn of haar leven dat ik me heel goed besefte dat ik anders wilde gaan leven. Ik heb hulp gezocht bij een psycholoog om mijn eigen jeugd een plekje te geven en met een goede start aan de opvoeding van mijn eigen kind te beginnen. Toen ik beviel had ik nog geen vaste woonplek, dus ook daar heb ik naartoe gewerkt en toen Emilia vijf maanden was kregen we ons eigen huisje. Wat was dat fijn!! Voor het eerst in mijn leven voelde ik me ergens echt thuis, met mijn eigen lieve kleine gezinnetje.

Blog single mom Cheryl Hartley The Mom (4)

Een aantal maanden later ben ik aan een HBO opleiding maatschappelijk werk begonnen . Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik zelf zo veel waardering heb voor de mensen die mij hebben geholpen te worden wie ik ben, dat ik graag ook zoiets voor anderen wil betekenen. Hoe klein het gebaar ook is, als ik ook maar iets makkelijker kan maken voor iemand in een moeilijke periode vind ik dat al super fijn om te doen. Zo doende zit ik nu in het derde jaar van mijn opleiding en werk ik daarnaast als hulpverlener bij mijn oude stage. Het voelt voor mij heel erg goed dat ik bouw aan een carrière waarmee ik altijd met plezier zal werken om voor mijn gezin te kunnen zorgen. Dit is iets wat ik graag aan Emilia wil laten zien en hoop dat ik deze passie voor het werk doen wat je leuk vind aan haar meegeef. Ook probeer ik waar ik kan tijd te maken voor vrijwilligerswerk. Dit vind ik zo waardevol! Gewoon iets voor iemand doen omdat je dat wil en niet omdat je er iets voor terug krijgt. Soms is het ook wel heel erg moeilijk om al deze activiteiten met het ouderschap te combineren, hoe leuk je het ook vind om te doen. Af en toe maak ik lange dagen, of werk/studeer ik veel dagen achter elkaar en dan kan ik mij ook erg schuldig voelen tegenover Emilia dat we zo weinig quality time hebben. Op sommige momenten lijkt het me heerlijk om een huismoeder te worden en lekker alleen bezig te zijn met het spelen en ondersteunen van je kind en de tijd hebben om te doen waar je zin in hebt!

Blog single mom Cheryl Hartley The Mom (3)
Ik denk dat deze behoefte ook komt doordat ik een alleenstaande ouder ben. Als ik niet thuis ben, is Emilia dat ook niet. Als ik geen tijd heb om te spelen heeft Emilia thuis niemand anders om mee te spelen. Ze is zo afhankelijk van alles wat ik doe, omdat we alles samen moeten doen. Dit zorgt ervoor dat ik me enorm verantwoordelijk voel bij alles wat ik doe of beslis. Natuurlijk speel ik ook vaak met andere kinderen met haar, maar dan heeft ze ook mij nodig om dat te kunnen ondernemen, dus dan moet ik er wel zijn! Doordat mijn netwerk vrij klein is, is het vaak ook moeilijk om tijd voor mezelf te nemen. Mijn oppasmogelijkheden zijn beperkt, dus ik wil altijd zorgen dat iets het echt waard is om iemand in te schakelen en je hulpbronnen op te maken ;). Ik moet zeggen dat ik het erop uitgaan niet heel erg mis. Ik vind het super fijn om thuis te zijn en te weten dat mijn lieve meisje lekker veilig ligt te slapen in een huis waar rust is. Wel vind ik het een gemis dat er in de avond voor mij niet echt iemand is bij wie ik kwijt kan hoe mijn dag was, hoe het met mij gaat of wat voor leuke of gekke nieuwe dingen Emilia allemaal heeft gedaan. Ik denk dat daardoor social media voor mij wel een plek is waar ik dit graag deel, want ik ben eenmaal super trots en het maakt me heel erg blij om met anderen te kunnen delen hoe ons gezinsleven is en hoe Emilia zich ontwikkelt.

Blog single mom Cheryl Hartley The Mom (2)
Sinds kort heb ik een stichting opgericht waarvan ik nu nog in de opbouwfase zit. Als eerste zal ik beginnen met het doneren van kleding, luiers, verzorgingsspullen, meubels en speelgoed voor baby’s en peuters aan gezinnen die moeilijk rondkomen. Deze spullen krijg ik allemaal geschonken van mensen om mij heen die weten dat ik deze stichting aan het opzetten ben. Een kind krijgen is eenmaal een hele financiële investering, deze is niet voor iedereen makkelijk te maken. Ook wil ik leuke dingen organiseren voor (aanstaande) moeders in een lastige situatie. Dit zodat zij ook even hun hoofd kunnen verzetten van negatieve gedachten en kunnen ontspannen. Ik vind het belangrijk dat alle (aanstaande) moeders ergens het gevoel krijgen dat zij en hun kind(eren) er mogen zijn en het verdienen om te genieten. Als ik mijn diploma heb wil ik met de tijd ook begeleiding gaan bieden rondom de opvoeding van kinderen. In de toekomst wil ik via deze stichting graag een gezinshuis oprichten. Dit betekent dat ik pleegkinderen opvang en het zorgen voor de kinderen in mijn huis mijn werk wordt. Wat mij betreft zit er geen verschil in het zorgen voor biologische en niet biologische kinderen. Wanneer ik ervoor kies om een kind op te nemen in mijn gezin, zie ik dat hetzelfde als mijn eigen kind en zal ik mij voor hen allemaal evenveel inzetten. Als het aan mij ligt zitten er ooit rustig tien bij elkaar geraapte kinderen aan mijn eettafel haha.

Blog single mom Cheryl Hartley The Mom (7)

In mijn opvoeding staat openheid, eerlijkheid en duidelijkheid centraal. Er kan altijd van alles gebeuren, je kan verkeerde beslissingen nemen en fouten maken, maar dat kan alleen verzacht worden door er eerlijk over te zijn naar je kind en ervan te leren voor de volgende keer. Ik ben bijvoorbeeld soms super chagrijnig omdat het een drukke week is geweest, of dat ik te laat kom omdat Emilia niet opschiet of simpelweg door mijn eigen laksheid. Dit reageer ik dan af op Emilia door haar vragen bot af te kappen en te zeggen dat ik er even geen tijd of zin in heb. Dit is natuurlijk helemaal niet fijn voor haar. Ik kom er altijd later op terug en vertel dan kort dat ik even chagrijnig was, maar dat dat niet haar schuld is en het ook niet eerlijk is van mij om dan boos te doen tegen haar. Hiermee erken ik haar gevoelens en maak ik voor haar begrijpelijk waarom dingen soms even minder leuk kunnen zijn. Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk tegen haar te zijn, zodat ze altijd weet dat wat ik tegen haar zeg, en wat ik zeg dat ik ga doen ook echt betrouwbaar is en zij daarop kan bouwen. Dit zorgt er denk ik voor dat zij later ook goed anderen kan durven vertrouwen. Wel heb ik ook bepaalde standaard regels (geen snoep voor het eten, geen toetje als haar bord niet leeg is etc). Ik denk ook dat duidelijke grenzen en kaders een kind klaarstomen voor het leven later. Je kan nergens alleen maar doen waar je zin in hebt en door negatief gedrag in te zetten overal je zin in krijgen, dus hoe jonger je dit leert hoe makkelijker je dit later ook kan accepteren! Daarnaast vind ik het heel belangrijk om te laten merken dat onze band en liefde onvoorwaardelijk is. Dat ik boos op haar kan worden, maar dat ik dan nog steeds van haar hou en er hierna ook gewoon nog steeds voor haar ben. Ik wil dat zij opgroeit wetende dat ze super geliefd en welkom is.
Ik wil deze blog ook gebruiken om aan andere (aanstaande) moeders te laten zien dat het niet uitmaakt waar je nu bent in je leven of waar je vandaan komt, maar dat je door je eigen mindset en beslissingen de keuze hebt om je leven te leiden zoals jij dat wil! Maak altijd de keuzes die jij goed vindt voor je kinderen, ondanks wat anderen ervan vinden. Ook als je soms denkt dat er geen uitzicht is op een betere periode, als je stappen blijft zetten (hoe klein ook) komt er echt een tijd dat het allemaal meer naar je hand gaat staan! Wees positief en er zullen positieve dingen op je af komen!
Laat het ouderschap op je af komen en geniet!
Liefs, Cheryl

Add a comment

Reacties

  1. Lisz schreef:

    ♡♡ mooi verwoord en gezegd ❤ #strongest #mommys #are #single #mommys

  2. Rosa schreef:

    Heel mooi geschreven en super mooi hoe je andere mama’s hiermee kunt helpen. Wat herken ik mezelf hierin..

Geef een reactie