Logo

Blogs

Blog Life-coach Jitske Lochtenberg: Ikke

Jitske Lochtenberg werkt als life-coach en trainer met vrouwen met jonge kinderen. Zij gelooft er in dat als jij als vrouw in je kracht staat, weet wie je bent en wat je wilt, je van daaruit een geduldigere moeder en lievere partner bent. Je met meer energie je werk kunt doen. En vooral een stuk relaxter en gelukkiger bent. Als vrouw met jonge kinderen ben je niet alleen moeder. Je bent vooral jezelf. Maar dat vergeten we wel eens. Samen met haar twee prachtige dochters en vriend woont ze in Utrecht. In haar blogs schrijft ze over hoe je naast moeder vooral ook jezelf kunt blijven.

 • Ik ben mamma van twee prachtige dochters.
 • Ik ben de vriendin van een hele leuke man.
 • Ik ben onderneemster met mijn bedrijf van Droom naar Daad.
 • Ik ben vriendin van een boel lieve dames.
 • Ik ben dochter van mijn vader en moeder.
 • Ik ben zus van mijn twee broers.
 • Ik ben JITSKE.

Rara, wie van dit lijstje krijgt de meeste aandacht van mijzelf en van de mensen om mij heen?

Ik hoop dat dat Jitske is. Dat ik dat zelf ben. Maar dat is niet altijd makkelijk. Zeker sinds ik moeder ben, is het me duidelijk hoeveel rollen ik als vrouw hebt. En hoe makkelijk ik mezelf in één of meerdere van deze rollen kan verliezen. Hoe makkelijk ik in een stand komt waarin ik nooit tijd voor mezelf hebt, niet sport, geen moment vind om na te denken over wat ikzelf eigenlijk wil of nodig heb. Waarin ik alles goed of misschien wel perfect wil doen. Herkenbaar?

Voor mij wel. Zeker na de geboorte van onze tweede dochter. Ik vond een nieuwe interim-klus met de mogelijkheid op een vast dienstverband. Wat zou dat een rust betekenen voor mijn gezin, de zekerheid van een vaste baan! De rol van verantwoordelijke moeder kreeg bijna de boventoon. Tot ik me realiseerde: een vaste baan is een schijnzekerheid. (Zeker na mijn ervaring met twee reorganisaties uit het verleden.) En ik wilde blijven ondernemen, nieuwe dingen blijven doen, ontwikkelen. Dus ik koos voor mezelf. En daarmee ook voor mijn gezin. Want ik ken mezelf; Als ik ergens in dienst bent, word ik ongedurig, chagrijnig. En daar merkt mijn gezin ook wat van. 😉

Vijf tips om jezelf iets meer aandacht te geven

 1. Als je voor een keuze staat, probeer dan altijd even stil te staan of deze keuze ook goed is voor jou. Zeg je ‘ja’ tegen de ander maar eigenlijk ‘nee’ tegen jezelf? Kijk dan eens wat er gebeurt als je in plaats daarvan ’nee’ zegt tegen je kinderen of tegen je partner. En daarmee even tijd voor jezelf creëert. En soms hè, soms kies je bewust voor de ander en zet je je eigen behoefte even aan de kant. Eventjes maar…
 2. Maak eens een lijstje van alle rollen die jij hebt. Zet ze op volgorde van welke IK je het meeste bent en welke het minste. Waar sta jij zelf? En wat kun je vandaag doen waarmee je jezelf even bovenaan zet?
 3. Welke ik mag er wat minder aandacht? Je werk-ik. De ik-regel-het-wel-even-op-school-ik. Of de ik die altijd klaar staat voor andere maar niet voor haarzelf?
 4. Plan een date night met jezelf in. Ja je hoort het goed. Manlief blijft thuis. Of je regelt oppas. Er staat die avond maar één ding centraal en dat ben jijzelf. Lees een goed boek. Ga uitgebreid in bad. Spreek af met een vriendin op het terras. En daar dan weer een tip bij. Als je een avond voor jezelf alleen plant, zeg dan ook tegen anderen dat je al een afspraak hebt (namelijk met jezelf) als ze een beroep op je doen.
 5. En kom je er niet helemaal uit? Wat ik me goed kan voorstellen want a) maak er maar eens tijd voor en b) hoe doe je er dan wat aan? Schaam je niet. Ik geef met regelmaat praktische workshops die je kunnen helpen bij het in kaart brengen van al die rollen die je hebt, hoe je daar een betere balans in kunt vinden en hoe je dan vervolgens meer kunt doen waar jij energie van krijgt of juist van ontspant. Meer informatie over die workshop kun je vinden op vandroomnaardaad.nl/tijdvoorjezelf

Succes!

Liefs,

Jitske Lochtenberg

Van Droom naar Daad – voor krachtige vrouwen die meer willen halen uit zichzelf en het leven
www.vandroomnaardaad.nl/tijdvoorjezelf

Jitske-Lochtenberg-Van-Droom-naar-Daad-The-Mom-7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *