Logo

Blogs

Blog Bibiane Bouquet: “Straatverkoop”

Bibiane is a model and mommy of James. She lives together with Henk. Henk already has two kids, Tess and Mats, they live with them a couple of days a week. Bibiane is originally from Amsterdam but has been living on the east side of the country for over a year now. Love made her move from Amsterdam to Deventer, where she is building her life now. She describes how she combines her modelling work with motherhood in her blog and gives us tips about life, sports and food.

Ik woon middenin het centrum, vlakbij dé winkelstraat. Dat is uiteraard heel gezellig, maar ook praktisch. Ik loop voor een boodschap mijn deur uit en binnen één minuut sta ik in de Albert Heijn, Hema of Douglas. Het maakt je wel een beetje gemakzuchtig, want als ik iets vergeet bij de Albert Heijn, en dat gebeurt nogal regelmatig, dan kan ik altijd even makkelijk terug. Waarschijnlijk vergeet ik vaak bepaalde spullen omdát ik weet dat ik weer even snel terug kan naar de winkel. Het heeft dus zo z’n voordelen om in de stad te wonen.

Maar een heel groot nadeel (of liever irritatiepunt) vind ik de aanwezigheid van straatverkopers. Je kent ze wel, van die vrolijke, vlotte en opgewekte mensen die een abonnement of donatie bij het winkelend publiek proberen af te troggelen. Aangezien deze aasgieren natuurlijk dáár staan waar de meeste mensen komen, in de drukke winkelstraat, kom ik deze mensen dus heel, heel, heel vaak tegen. Of liever ze zoeken mij en schieten 90% van de tijd raak. Of ik nou met 3 grote boodschappentassen loop met mijn kind nog aan één pink of aan de telefoon zit, het maakt ze niet uit – ze spreken mij aan. Blijkbaar hangt er een hele grote pijl boven mijn hoofd: ‘Hier is ze, jullie prooi, vers sappig vlees, klaar om voor de bijl te gaan!!’

Het is inmiddels een spel geworden. Het belangrijkste is om geen oogcontact te maken – ik weet het -, maar op een of andere manier weten ze altijd mijn blik te vinden. Ze staan dikwijls zo strategisch opgesteld dat ik gewoon in hun val word gelokt. Heb je nummer 1 omzeilt dan springt verkoper 2 wel voor je voeten en als uber-back up staat er altijd nog wel een nummer 3 met hetzelfde regenjasje, petje of sjaaltje om je te tackelen. Eenmaal oogcontact dan komt er direct een open deur vraag die je alleen met ‘ja’ kunt beantwoorden: “Kinderen in Syrië verdienen toch een beter leven, vind u ook niet?” Ja, daar zal iedereen het wel mee eens zijn. Of “ Bent u een beetje duurzaam?” Ja, uiteraard (lekker sociaal wenselijk antwoord mijnerzijds). “Vertel eens waarom?” En vervolgens verkoop je datgene wat de straatverkoper aan jou slijten wil aan jezelf!! Inmiddels ken ik alle trucjes wel.

the-mom-blog-bibiane-straatverkoop-1
Gezellige avond met vriendinnen én mede contributors Renée, Melanie en Suzanne.

Ik ben netjes opgevoed en wil altijd beleefd zijn, dus als iemand tegen mij praat, geef ik altijd netjes antwoord, maar deze mensen maken nu van mij een asociaal type want ik wíl geen antwoord geven, ik wil geen abonnement op een krant, ik wil geen donateur worden van welke stichting ook, geen zogenaamd testpakket van de nieuwste healthy box en néé, ik wil ook geen lot van de Vrienden Loterij!

Toen ik laatst aan zo een jonge vlotte verkoper uitlegde dat hij al de derde was die die dag aan mij op straat iets wilde verkopen en dat ik daar dus een beetje gek van werd, kreeg ik een grote bek. Dat schijnt tegenwoordig ook normaal te zijn. Loop je als homostel na het stappen hand in hand over de brug in Arnhem dan kun je een grote bek verwachten, of erger: een klap voor je bek met een betonschaar. Gelukkig staan er mensen op die laten zien dat dit niet normaal is en hopelijk zien zíj die dit geweld plegen in dat het ook te idioot voor woorden is, maar dat lijkt mij nog een brug te ver. Niet dat ik de straatverkopers vergelijk met het tuig dat mensen mishandelt, maar de moraal is bij sommige mensen wel ver te zoeken.

Dus waar ik eerst nog beleefd bedankte voor het aanbod zet ik tegenwoordig m’n meest arrogante gezicht op, kijk dwars door ze heen, gun ze geen blik en als ze tegen mij praten doe ik net alsof ik ze niet heb gehoord, want they don’t take no for an answer.

Het homostel op de brug in Arnhem wilde lekker naar huis na het stappen en ik wil zo snel mogelijk m’n rode ui kopen die ik weer eens was vergeten.

the-mom-blog-bibiane-straatverkoop-4
Zonnetje schijnt dus zonnebrillen op en lekker samen genieten!
the-mom-blog-bibiane-straatverkoop-3
Quality time met m’n moeder in de Helicopter boven New York!
image2the-mom-blog-bibiane-straatverkoop-2
Batman James met Ronald McDonald!

Leave a Reply

Your email address will not be published.